A faktorálás díja: 5 dolog, amit érdemes tudni

2021.09.24. Olvasási idő: 4 perc

A faktorálás díja gyakran okoz aggodalmat azok között, akik a számla faktorálás lehetőségét fontolgatják. Sokan gondolják azt, hogy ez a szolgáltatás irreálisan magas költséggel jár, ezért eleve elzárkóznak a lehetőség elől, pedig valójában „megéri az árát”, hiszen a likviditás biztosításával komoly piaci előnyhöz juthat, aki faktoráltat. Olvass tovább, ha szeretnél tisztán látni ebben a kérdésben!

A faktorálás díja: 5 dolog, amit érdemes tudni

A faktorálás díjának mérlegelésekor érdemes még szem előtt tartani, hogy nem csak pénzhez jutunk, ha a faktoringot választjuk, hanem egy komplett szolgáltatáscsomagot kapunk, amely magába foglalja a követelésnyilvántartást, követelésmanagementet, beszedést, behajtást, és igény esetén még biztosítási szolgáltatást is.

Ha a faktorálás lehetőségét kutatod, jó eséllyel találkoztál már a folyamat egyszerű modelljével, benne pedig a faktorálás díjának fogalmával. Miről is van szó?

Céged kiállítja a számlát a vevőnek, a faktoráló cég pedig rövid időn belül (nálunk ez 24 órát jelent) utalja a számla bruttó összegének kb. 90%-át, amit aztán szabadon felhasználhat a céged. Amikor vevőd teljesíti a fizetést a faktorcég felé, a maradék 10%-ból levonják a faktorálás díját, és az összeg többi részét utalják a számládra.

Ez a koncepció nagyon egyszerű, de felmerül a nagy kérdés: mit is takar a faktorálás díja és milyen tényezők alapján határozzák meg?

Nem létezik olyan modell, ami minden cégre és minden üzleti szektorra érvényes, hiszen a faktorálási díj kiszámításakor sok szempontot veszünk figyelembe, és minden ügyfelünknek egyedi konstrukciót ajánlunk.

Faktoring

Amikor felveszed a kapcsolatot a Magnet Faktorral, akkor azonnal az egyik szakértőnkhöz jut el a megkeresésed, aki rövid időn belül jelentkezik nálad, és már az első egyeztetés során fontos információkkal lát el a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban. Ezután készítjük el a céged egyedi jellemzőit figyelembe vevő ajánlatunkat, aminél a legfontosabb szempontunk az, hogy egy minden résztvevő számára hasznos és előnyös megoldást találjunk, hiszen ügyfeleink sikere a mi sikerünk is.

 

Nézzük tehát, milyen szempontok alapján határozzuk meg a faktorálás díját!

Ha a Magnet Faktort választod, a megállapodás kidolgozásakor arra fogunk törekedni, hogy neked is, és nekünk is megérje az együttműködés. Ügyfeleinkkel mindig hosszú távú, gyümölcsöző munkakapcsolat kialakítása a cél, így a rövid távú nyereség helyett arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a kiszámítható, rendben áramló bevételek és csökkent adminisztrációs terhek révén partnereink gyors, biztos fejlődési ívet járjanak be.

A faktorálás díjának megállapítása során három fő szempontot vizsgálunk, és ezek mentén alakítjuk ki a díjszabást.

Faktorálás

Mely iparágban működik a cég?

Jól ismerjük a gazdasági élet szinte minden területét, így tisztában vagyunk az egyes szektorok speciális jellemzőivel. Ügyfeleink között egyaránt megtalálhatók szállítmányozással, munkaerőkölcsönzéssel, gyártással vagy beszállítással foglalkozó cégek.

Egyértelmű, hogy egy multinacionális vállalatoknak beszállító hazai kisvállalkozás más kihívásokkal néz szembe működése során, mint például egy állami kórházak eszközeit karbantartó cég.  Nincs két egyforma helyzet, de jó megoldásokat mindig lehet találni. Mi éppen ezt szeretjük abban, amit csinálunk!

Mekkora a faktoráltatni kívánt számlák nagyságrendje?

A faktorálás díjának meghatározásakor a havi szinten faktorálásra szánt számlák összege is mérvadó. Minél magasabb az összeg, annál alacsonyabb lesz a díjszabás.

Milyen kockázati tényezőkkel kell számolnunk?

Nem árulunk el nagy titkot: a nagyobb rizikó magasabb díjszabást eredményez. De mit tekintünk kockázatnak? Nagyon fontos megemlíteni, hogy nem a céged hitelképességét vizsgáljuk, hanem a vevőidet világítjuk át. Ez különösen fontos, ha például induló vállalkozásról van szó, hiszen nem valószínű, hogy egy kezdő cég jó feltételekkel juthatna hitelhez, viszont a faktorálás ideális megoldás lehet a számára.

A vevőket vizsgálva az első kérdésünk mindig az, hogy milyen bonitásúak ezek a partnerek.

Ha jól működő, fizetőképesnek minősített cégekkel dolgozol együtt, az egyértelműen csökkenti a nemfizetés kockázatát, így alacsonyabb faktorálási díjat tudunk megállapítani.

A következő szempont, hogy mennyire változatos a portfólió? Ha egy cég sok vevőnek állít ki – több, akár kisebb értékű – számlákat a kockázat kisebb. Ha kevés vásárló és nagyobb értékű számlák szerepelnek a listán, a kockázatot egy kicsit magasabbnak értékeljük.

 

Milyen részletekből tevődik ki a faktorálás díja?

A faktorálás díjának meghatározásakor a számlák összege alapján százalékban határozzuk meg a díjak egyik részét. A másik részt pedig az egyszeri költségek teszik ki.

Árajánlat készítésekor a fizetési határidők, vagy a faktorálni kívánt forgalomtól függően, akár sávos rendszert is ki tudunk alakítani.  

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Faktorálási díj

A számla finanszírozásának költsége

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

De hol vannak a rejtett költségek?

Egészen szokatlanul hangzó hírünk van: mi, a Magnet Faktornál nem bonyolítjuk az életet a méltán rossz hírű „apróbetűs részekkel”, vagyis a szerződéskötéskor minden világos és átlátható lesz.

Mivel munkafolyamataink adminisztrációs része nagyban automatizált, munkatársaink az ügyfelekre koncentrálhatnak. Folyamatosan rendelkezésre állunk, hogy gyors telefonos egyeztetések vagy személyes találkozók során segíthessünk a közös munka zökkenőmentessé tételében.

 

Mit érdemes mérlegelni a faktorálási díjjal kapcsolatban?

A faktorálás költséggel jár, így gyakran merül fel a kérdés: miért faktoráltassak, ha előbb-utóbb úgyis a pénzemhez jutok? Azonban ez a pénzügyi megoldás számos előnnyel jár:

  • a számla ellenértékének nagy része 24 órán belül megjelenik céged bankszámláján, így a fejlesztések vagy beruházások pontosan tervezhetővé válnak, a cash-flow a pozitív tartományban maradhat;
  • a faktor cég futhatja a nemfizetés kockázatát, ami mindenképpen előny, de különösen jól jön akkor, ha új vevővel kezdesz együttműködésbe, vagy egy egészen új, eddig ismeretlen piacot készülsz meghódítani;
  • a faktorálásnak köszönhetően alkalmazottaidról számos adminisztrációs teher lekerül, hiszen nem nekik kell figyelni a kiállított számlák lejáratát és egyeztetni a vevőkkel a fizetés ütemezéséről. Az így felszabaduló erőforrásokat felhasználhatod az üzletmenet segítésére, ami végső soron több profitot termelhet;
  • aggodalom nélkül vállalhatod be vevőid kérésére a hosszú fizetési határidőket, hiszen az üzletmenetben nem fog likviditási probléma akadályozni. Így akár piaci előnyhöz is juthatsz, ha versenytársaid ragaszkodnak a rövidebb lejáratú számlákhoz.

 

Nem csak a matek számít!

Miért fizetnél többet, ha ugyanaz a szolgáltatás máshol is elérhető? Amikor faktoráló céget választasz, természetes, hogy a díjszabás komoly tényező – de nem az egyetlen! Hosszú távon az sem mindegy, hogy

  • mennyire rugalmasak a szerződés feltételei,
  • mennyire hatékony az ügyfélszolgálat,
  • rendelkezik-e a faktorcég megfelelő tapasztalattal az általad képviselt iparágban?

Érdemes egy sor kérdést megvizsgálni, hogy a céged számára leginkább megfelelő partnert válaszd. Ha részletesebben érdekel a téma, korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, melyeket érdemes szem előtt tartani, amikor faktorcéget választasz.

Ha szívesen megismernéd a céged egyéni igényeire szabott ajánlatunkat, vedd fel velünk a kapcsolatot, és kollégáink hamarosan keresni fognak!