Segítség! Multicég lett a partnerünk!

2019.10.12. Szerző: MagNet Faktor

Több vállalkozás néz szembe azzal a helyzettel, hogy egy multinacionális céggel megkötött szerződés követő örömöt beárnyékolja a cég pénzügyi stabilitását az addig megszokottól eltérő, hosszabb fizetési határidő vállalása.

Segítség! Multicég lett a partnerünk!

Több vállalkozás néz szembe azzal a helyzettel, hogy multinacionális céggel szerződik. Ez egyrészt öröm, hiszen biztonságot ad a cégnek, másrészt csökkentheti a cég pénzügyi stabilitását az addig megszokottól eltérő hosszabb fizetési határidő.

Maga a termék, amit biztosít egy cég, csak az alapját adja a kölcsönös megállapodásnak. Ha mindezek mellé nem társul finanszírozási stabilitás, akkor alap esetben is billeg az egyensúly, amely a cégeknek elengedhetetlen. Nem egy esetben bár a termék maga kiváló és a minősítésen is megfelel a beszállító, de mivel nem tőkeerős a vállalkozás, így lehetetlenné válik az együttműködés.

Miért van ez így? Azért, mert a beszállítói láncban a vevők jellemzően kiugróan hosszú fizetési határidőkkel dolgoznak. Nem beszélve arról, hogy beszállítóvá válni sem olcsó mulatság.

Montecuccoli szerint a háborúhoz három dolog kell, pénz, pénz, pénz. Hasonló a helyzet a beszállítóvá válással is. Lehet hogy meg van a termékünk, meg van a vevőnk, de nincs meg a finanszírozás, akkor kudarcra van ítélve a jó üzlet.

Azonban ma már a pénzügyi változásoknak köszönhetően nem olyan bonyolult a különféle finanszírozási módok közül választani és megtalálni a cégünknek leginkább megfelelőt.

A legelső kézenfekvő megoldás talán a hitel felvétel lehetne. Ehhez az eszközhöz főleg olyan cégek nyúlhatnak, akik már stabilak és több üzleti évet fel tudnak mutatni. Nyereséges, lezárt pénzügyi évek vannak mögöttük. Az is segítség, ha van olyan fedezet, amit fel tudnak ajánlani.

Mi van akkor ha egy cég még nem hitelképes és nem tud olyan fedezetet adni, ami lehetővé teszi ezt?

Amennyiben a cég pénzügyileg még nem áll biztos lábakon, és nem rendelkezik megfelelő tartalékokkal, akkor érdemesebb a faktorálás lehetőségén gondolkodnia, hogy biztosítsa a likviditását.

De mi is a faktorálás? – Megoldás a hosszú fizetési határidőkre

Amennyiben multi céggel szerződnénk, eleve érdemes hosszabb fizetési határidővel számolni, ami komoly nehézségeket jelenthet egy finanszírozási gondokkal küzdő kkv-nak.  Faktoring segítségével 1-2 munkanapon belül hozzá lehet jutni a számla ellenértékének akár 90%-ához anélkül, hogy megvárnánk a szerződéses, esetleges igen hosszú fizetési határidő végét.

A megkötött szerződés bármikor módosítható. Bevonásra kerülhetnek új partnerek, vagy megnövekedett megrendelés esetén növelhető a finanszírozási keret is, követve az üzlet változásait.

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kérj ajánlatot!