Mi a sikeres vállalkozás titka? Tervezd meg céged 2021-es költségtervét!

2020.11.02. Olvasási idő: 2 perc

Az új év új esély, kezdd felkészülten te is! A pénzügyi tervezés, a költségek és bevételek előrejelzése, tervezése nem mindig egyszerű, de mindenképp szükségszerű ahhoz, hogy biztosítani tudd céged jövőjét, fejlesztését. Olvasd el tippjeinket, kezdd felkészülten a jövő évet!

Mi a sikeres vállalkozás titka? Tervezd meg céged 2021-es költségtervét!

Kíváncsi vagy 2022-es tippeinkre? Kattints ide!

1. Tűzz ki pénzügyi célokat

Először is fontos meghatározni, hogy milyen pénzügyi célokat szeretnél elérni 2021-ben. Ennek tartalmaznia kell többek között a tervezhető kiadásokat, bevételeket, az adósságok kifizetését is. Ne felejts el számolni a hosszú távú célokkal sem, például termékeid vagy szolgáltatásaid bővítésével, céged fejlesztési költségeivel.

 

2. Térképezd fel a lehetséges kockázatokat

Sajnos gyakran esünk abba a hibába, hogy addig nem veszünk tudomást a kockázatokról, amíg azok már a nyakunkra nem telepedtek. Változtass ezen, nézz szembe a lehetséges kockázati tényezőkkel, hiszen ezek befolyásolhatják üzleti vállalkozásod eredményeit, a fejlődés útjába is állhatnak. Határozd meg őket és próbáld feltérképezni, hogy mit jelenthetnek pénzügyi és likviditási szempontból még a tervezés során, hogy a lehető legpontosabban készíthesd el a 2021-es költségterved!

Faktoring

3. Árazd újra céged termékeit, szolgáltatásait

Vevőid, üzleti partnereid megtartása elsődleges fontosságú, de növekvő költségeidre, céged fejlesztésével járó kiadásokra is gondolnod kell, így érdemes évente átgondolni árszabásod, alkalmazkodni a piaci változásokhoz. Drágulnak az alapanyagok, drágul a munkaerő, neked is magasabb kiadásokkal kell számolnod, melyeket termékeid, szolgáltatásaid  árainak emelésével tudod biztosítani úgy, hogy likviditásod és pozitív cash flow állományod is megmaradjon. Számolj az előre látható kiadások feletti költségvetéssel, adj értéket termékeidnek, szolgáltatásaidnak!

Faktorálás

4. Csökkentsd a költségeket

Az adósság, a negatív cash flow akadályozhatja céged növekedését és fejlődését, ezért lehetőség szerint csökkentsd a költségeidet, tervezd meg kiadásaidat. Ha nem tudod, hol kezdj bele, készíts egy listát, és helyezd fontossági sorrendbe azokat a tételeket, amelyekkel jövő évben biztosan számolnod kell.

A költségek csökkentése mellett próbáld növelni likviditásodat is, erre az előző blogposztunkban adtunk néhány tippet, olvasd el itt!

 

5. Aktualizáld költségterved, nézd meg, hol tartasz

Nagyszerű létrehozni egy éves költségvetést, de még fontosabb, hogy tartani is tudd magad az előre eltervezett költségekhez, vagy ha kell, alkalmazkodni tudj a piac változásaihoz. Ehhez elengedhetetlen, hogy néhány havonta aktualizáld költségterved, rendszeresen felülvizsgáld kiadásaidat és bevételeidet. Kisvállalkozásként különösen nehéz számolni a piac változékonyságával, de ezzel a módszerrel meg tudod előzni, hogy egy váratlan fordulat romba döntse céged jövőjét!

 

6. Keress egy vállalkozásod igényeinek megfelelő faktoring céget

Céged biztos pénzügyi és likviditási alapjait nem csak költségtervekkel, becslésekkel tudod bebiztosítani, hanem azzal is, ha  nem vársz a hosszú lejáratú számlák kifizetésére, hanem faktoráltatod azokat. A faktorálás során céged ki nem fizetett, élő számláit vesszük meg tőled,  ezek ellenértékének 90%-át akár már másnap átutaljuk vállalkozásod számlájára. A maradék 10%-ot pedig (a költségek levonása utána) akkor, ha vevőd kiegyenlítette felénk számlatartozását.

Ezzel a módszerrel nem kell a hosszú lejáratú számlák, késői kifizetések miatt aggódnod, hiszen bevételed már másnap realizálódhat!

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 10,000%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

 

Érdekel szolgáltatásunk? Kattints, és munkatársaink hamarosan jelentkezni fognak!

 

További tippekért keresd fel további blogbejegyzéseinket, kövess bennünket LinkedIn-en, Facebook-on és Instagram-on is!