4 iparág, akik a legjobban járhatnak a faktoráltatással. A te vállalkozásod vajon köztük van?

2020.05.27. Olvasási idő: 3 perc

Legfrissebb blogbejegyzésünkben összeszedtük, hogy melyik az a négy szektor, akik a legtöbbet profitálhatják a faktorálásból. Vajon a Te céged is köztük található?

4 iparág, akik a legjobban járhatnak a faktoráltatással. A te vállalkozásod vajon köztük van?

Miközben úgy tűnik, hogy a világjárvány első szakasza integetve, a hátsó ajtón távozik, a nyári felmelegedés és a velejáró szabadságérzet már kopogásra emeli kezét a bejárati ajtónkon. „Challenging times” mondaná az angol, és valóban ambivalens érzések kerülgetik most a cégvezetőket. Bár a teljes gazdaságot és így a cégek pénztárcáit is tornádóként forgatta fel a koronavírus okozta világválság, a mentőcsomagok, és az olyan pénzügyi megoldások, mint a faktoring egy bíztató jövőképet sugallhatnak. 

Faktoring

#1 Fuvarozás

Magyarországon a KSH adatai szerint 311 643 000 tonna árut szállítottak ki 2019-ben. Ez a 2008-as világválság óta a legjobb eredmény, és 2012 óta folyamatosan növekvő hazai áruforgalomról beszélhetünk, miközben a helyközi és helyi személyszállítás foglalkoztatottsága évek óta magas. Áru- vagy személyszállítás esetén az üzemanyag, szerviz, bér- és egyéb költségek finanszírozása erősen igénybe veszi a transzport szektor cégeit, nem beszélve arról, hogy jellemző a szektorban a magas, akár 90 napos halasztott fizetés is. Erre találtuk ki a Magnet Faktornál a Transzport faktoringot, mely olyan pénzügyi keretet biztosít ezen cégek számára, mely rendkívül rugalmasan és szinte korlátlan mértékben alakítható a pillanatnyi igényeikhez, hogy mindenkor a szükséges forrás álljon rendelkezésükre. A Transzport faktoring a fuvarozással vagy személyszállítással foglalkozó cégeknek tökéletes, hiszen a teljesítést követően kiállított számláik összegének 90%-át már a számla kiállításának napján is megkaphatják. Ezzel a pénzügyi megoldással a transzport szektor vállalkozásai növelhetik a cash flow állományukat és kiszámíthatóbbá válhat a likviditásuk. Legyen szó akár a sofőrök bérigényének kifizetéséről, a benzin költségekről és javításokról, vagy akár a géppark lecseréléséről, a faktoring rugalmasan felhasználható!  

Faktorálás

#2 Multinacionális cégek beszállítói 

A multik beszállítóinak szinte minden hónapban ugyanazt a problémát kell megoldaniuk: nagy volumenű rendelés az egyik óriás partnertől, extra hosszú fizetési határidővel. Gyakran előfordul az is, hogy az éves forgalom eloszlása nem egyenletes, és a szezonalitás bizonyos időszakban (év végén, vagy nyári hónapokban) a forgalom és így a kintlévőségek megtöbbszöröződését eredményezik. A folyamatos likvid állapot fenntartása szinte lehetetlen, nem beszélve arról, hogy kiegyensúlyozott cash flow nélkül a tovább fejlődés is megvalósíthatatlan. Vegyünk példaként egy kicsi, de lelkes és kiemelkedően finom péksüteményeket készítő pékséget, aki beszállít a Tesco-nak. A járvány okozta válság első heteiben az emberek félelemből való felvásárlása miatt a Tesco megrendelései jócskán megnövekedtek, a kifizetés azonban továbbra is a szokásos, hosszú lejáratú számlával történik. A kis pékség hiába örül a rendelések megnövekedésének, ha a likviditásuk véges, és akadályozza a gyártást a pénzhiány. Nehezebb az alapanyagok beszerzése, alig-alig sikerül kifizetni a munkatársak bérigényét, a multi cég pedig folyamatosan küldi a megrendeléseket. Érdemes az ilyen esetekben faktoráltatni, és termelő vagy kereskedő cégként, valamint multinacionális áruházláncok beszállítójaként a Magnet Faktor Multifaktoring szolgáltatását választani. Ezek a cégek így megkapják a megrendelésük kifizetését előbb, és végrehajthatják a megrendeléseket hamarabb. Nemcsak a cash flow helyzetük lesz rendben, de a tovább fejlődésük is adott, még a legnehezebb gazdasági helyzetekben is.  

 

#3 Kórházi és egészségügyi beszállítók 

Talán a legaktuálisabb termékünk a kórházi faktoring. A kórházi faktoring azoknak a vállalkozásoknak áll rendelkezésére, akik az egészségügyi intézmények egyszer használatos eszközeiről és kellékeiről gondoskodnak, valamint azoknak, akik a CT, röntgen és további egészségügyi berendezések javításával foglalkoznak. Röviden összefoglalva minden olyan vállalkozásnak, amely kórházaknak vagy más egészségügyi intézménynek szállít, szolgáltat. Miután az ebben a szektorban tevékenykedő cégekre valószínűleg újbóli feladatok várnak majd a világjárvány második hullámában, érdemes faktorálással felkészülniük, és kiszámítható cash flow-val várni a küzdelem második félidejét.  

 

#4 Munkaerő közvetítő és kölcsönző cégek 

A munkaerő közvetítő és kölcsönző cégek szektorát szintén jelentős mértékben sújtja a járvány okozta gazdasági visszaesés. Sokszor a kölcsönzött munkaerőt építik le a vállalatok első lépésként, ezzel párhuzamosan csökken a meghirdetett, új állások száma. A munkaerő kölcsönzés jelentős tőkeigényű szolgáltatás, hiszen ezek a vállalatok számos esetben megelőlegezik az ügyfelek által még ki nem fizetett munkabéreket. A faktorálás felgyorsítja a kiállított számlák kifizetését. Megfelelő likviditással versenyelőnybe kerülhet céged. Gyorsabban tudsz reagálni a járvány okozta kihívásokra. Továbbá lehetővé teszi, hogy hatékonyabban tudj versenybe szállni a remélhetőleg már elérhető közelségben lévő gazdasági fellendülés idején is. Később pedig céged további növekedéséhez is elengedhetetlen és biztos cash flow-t tud biztosítani Humán faktoring megoldásunk.

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 12,250%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

Keress minket, kérj konzultációs időpontot szakértőnktől az alábbi elérhetőségek valamelyikén.   

 

Időpontot kérek!

 06-1-327-02-90