A cash flow fogalma – Cash flow minta és tippek

2022.05.19. Olvasási idő: 3 perc

A cash flow minden bizonnyal ismerős kifejezés lehet számodra, de azt is tudod, hogy pontosan miből áll, milyen fajtái vannak és miért is fontos ez egy cég életében? Bevezetünk a cash flow rejtelmeibe, sőt, cikkünkben letölthető minta táblázatot is találsz hozzá!

A cash flow fogalma – Cash flow minta és tippek

Kezdjük az első és legfontosabb kérdéssel: 

Mi az a cash flow? 

A cash flow kifejezés azért maradt meg magyarul is, mert nem igazán sikerült a lényegét valóban kifejező fordítást találni rá. Röviden összefoglalva: cash flow megmutatja, hogy mennyi pénzünk van. 

Picit bővebben: a készpénz és a különböző pénzeszközök tartoznak a cash-flow-ba és azt vizsgálja, hogy ez az összeg az adott pillanatban mennyi és mire elég. 

Kulcsfontosságú kifejezések és megállapítások a cash flow-val kapcsolatban 

  • A cash flow a pénz mozgása vállalaton belül és kívül 
  • A cash inflow a készpénz beáramlása, a pénz elköltése pedig outflow 
  • A cash flow kimutatás egy olyan pénzügyi kimutatás, amely a vállalat pénzforrásairól és pénzfelhasználásáról számol be bizonyos időszakban 
  • A vállalat pénzforgalmát általában a működésből, befektetésekből és finanszírozásból származó cash flow-k közé sorolják 

A cash flow megértése – így biztosan érthető lesz 

 A cash flow az a készpénz mennyiség, amely a vállalatba beáramlik, illetve kimegy. A befelé érkező pénzek a bevételek, a kifelé menők pedig a különböző kiadások.  

A pénzügyi beszámolók egyik fontos része cash flow. Egy pénzügyi beszámoló kulcspontja, hogy átlássuk a pénzáramlások (akár bevétel, akár kiadás) összegét, időzítését, eredetét, forrását. Ez elengedhetetlen a vállalat likviditásának, rugalmasságának és általános pénzügyi teljesítményének felméréséhez.  
 

Mit jelent, ha növekvő a cash flow?

 Amikor a cash flow állományunk növekszik, az azt jelenti, hogy cégünk pénzügyi helyzete egyre jobb: ki tudjuk fizetni kötelezettségeinket, a béreket, és valószínűleg jól fogunk tudni kezelni egy váratlan pénzügyi kiadást is. 

Hogyan tudom ellenőrizni a cash flow állományt? 

Cash flow kimutatás segítségével elemezhető, ami egy standard pénzügyi kimutatás: a vállalat forrásairól és készpénzfelhasználásáról számol be egy meghatározott időszakra vonatkozóan. Ez nem csak számunkra ad átfogó képet, hanem segítségével befektetők, pénzügyi elemzők is következtetéseket vonhatnak le cégünk pénzügyi helyzetéről. A pénzforgalmi (cash flow) kimutatás a mérleg és az eredménykimutatás mellett az egyik legfontosabb pénzügyi kimutatás, amelyet a társaság készít. 

FONTOS: A cash flow kimutatás nem mutat meg mindent! Előfordulhat, hogy egyes kötelezettségeinket még nem fizettük ki, viszont a kiegyenlítést követően jelentős hatással lehet a pénzforgalmi kimutatásunkra. 

A cash flow egyenlő a profittal? 

 Nem. A cash flow a készpénz áramlását mutatja meg, nem pedig azt, hogy végül egy adott tevékenység elvégzése után mekkora profitunk lett. 

cash flow pénzügyek vállalatok

3 gyors módszer céged cash flow állományának növelésére 

 

  1. Használaton kívüli eszközök? Add bérbe, vagy add el!

Egy cég működése során rengeteg pénzt kell fektetni különböző eszközök vásárlásába, legyen szó akár irodai eszközökről, vagy akár munkagépekről. Ezek ára javarészt megtérül a használatuk során, ám mindig akad néhány, ami kihasználatlanul hever a raktárhelység mélyén, vagy az egyik sarokban. 

Készíts leltárt gépeidről, eszközeidről: a valamely oknál fogva használaton kívüli tételeket érdemes bérbe adni vagy eladni! Ezzel a módszerrel nem csak céged likviditást javítod, hanem kihasználatlan eszközeid is újra munkába állhatnak és hozzájárulhatnak vállalkozásod fejlődéséhez, pénzügyi eredményeihez. 

Kisebb értékű eszközeidnek vagy nagyobb értékű gépeidnek találj vevőt céged beszállítói, vagy akár vevőid között. 

  1. Hajtsd be a már lejárt számláidat

A pörgő üzleti tevékenység közepette gyakran előfordul, hogy számláid ellenértékét vevőid csak az utolsó pillanatban, vagy esetleg késve fizetik ki. Vállalkozásod likviditásának nagy érvágás minden késve érkező bevétel. 

Fordíts időt a ki nem fizetett, de már lejárt határidejű számlák összegyűjtésére és jelezd vevőid felé a már lejárt tartozásokat.   

Hogyan vedd elejét kifizetetlen, vagy hosszú lejáratú számláid kifizetésének? 

  1. Faktoráltasd kintlévőségeidet

Számláid faktoráltatása az egyik legegyszerűbb és leginkább kézenfekvő megoldás vállalkozásod pozitív likviditásának biztosítására. A faktorálás ráadásul nem átmeneti megoldást kínál pénzügyi biztonságod megteremtésére, hanem hosszú távon tudsz tervezni vele. 

A faktorálásnál – a hitelfelvétellel ellentétben – nem a te céged pénzügyi és likviditási helyzetét, hanem a vevőidét minősítjük. Ha szükséges, mi gondoskodunk a ki nem fizetett, lejárt számláid behajtásáról is, hogy te csak az üzletre, vállalkozásod  fejlesztésére tudj koncentrálni. 

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 7,125%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

Cash Flow minta 

A MagNet Faktor szakértő csapata elkészített egy cash flow táblázat mintát, amely kiváló kiinduló pont lehet például a kezdő vállalkozásoknak. 

A táblázatban összeszedtük a leggyakoribb kiadásokat, amelyeket természetesen szabadon személyre lehet szabni.  

Töltsd le a táblázatot és tedd meg az első lépést a még tudatosabb pénzügyi tervezés felé! 

Összefoglaló a cash flow-val kapcsolatban 

Foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat a cash flow-ról! 

 A cash flow tehát az egyik legfontosabb pénzügyi kimutatás egy cég életében, amelyre már egy most induló vállalkozásnak is szüksége van. Van bejövő és kimenő flow is, amely a bevételt és a kiadást mutatja meg. 

Fontos viszont, hogy nem ad 100%-os képet egy vállalkozás pénzügyeiről, valamint nem egyenlő a profittal. 

Bízunk benne, hogy cikkünk segít elindítani téged a pénzügyi tudatosság útján. A pénzügyi tudatossághoz nagy segítséget jelenthet a faktoring is! 

ÉRDEKEL A FAKTORING