Likviditás – Ezt kell tudnod róla a stabil pénzügyekhez

2021.12.10. Olvasási idő: 3 perc

Likviditás nélkül nincs biztonságos, kiszámítható napi ügymenet, növekedési lehetőség, és még az is megtörténhet, hogy egy váratlanul felmerülő nehéz helyzetet nem él túl a vállalkozásunk.  Cikkünk mindenki számára segítség lehet, aki szeretne többet megtudni a pénzügyi likviditásról

Likviditás – Ezt kell tudnod róla a stabil pénzügyekhez

A likviditás általánosságban fizetőképességet jelent. Attól függően, hogy milyen szemszögből közelítjük meg a kérdést, annak megfelelőn határozhatjuk meg likviditásunkat.

Mi az a likviditás és mi számít likvid eszköznek?

A likviditás tehát fizetőképességet jelent, azaz mennyire könnyen vagyunk képesek pontosan, határidőre rendezni tartozásainkat. A likviditásunk meghatározásában segítséget nyújt a likviditási mutató kiszámítása. Ez egy fontos mutató minden cég számára.  Likvid eszköz a készpénz, és azok az eszközök, amit gyorsan és könnyen készpénzre lehet váltani (például: az értékpapír befektetés, bankbetét), de például ingatlanjaink vagy a gyártásunkhoz tartozó gépek már nem.

Készpénz: talán a legegyértelműbb likvid eszköz, hiszen bármikor hozzányúlhatunk, semmi nem gátol benne. Persze a bankkártyán található összegre is igaz ez, a pontos megfogalmazás talán az, hogy minden pénz, amelyet azonnal felhasználhatunk.

Értékpapír és egyéb befektetések: Pontosan ezért az értékapapír egy fokkal kevésbé jó likvid eszköz, hiszen nem feltétlenül használhatjuk fel azonnal. A biztonságos és jól kamatozó befektetések viszont igazán hasznosak és jelentősen növelhetik fizetőképességünket hosszú távon.

A beruházással jelentősen csökken likviditásunk – legalábbis átmenetileg

Főként egy kezdő vállalkozás esetén, jelentős beruházások kezdődnek az induláskor, így a likviditásunk (angolul itt olvashatunk erről bővebben) jelentősen csökkenhet, ha a rendelkezésre álló összes, szabad pénzünket e célra fordítjuk. Ez előfordulhat később is, amikor fejlesztésbe kezdünk, hiszen az jelentős készpénzállományt emészthet fel. Ilyenkor papíron kevésbé vagyunk fizetőképesek, de okos befektetés esetén ez gyorsan megtérülhet.

Érdekes kérdés, hogy a tárgyi eszközök miért nem számolhatóak ide?

Faktorálás

Sok tárgyi eszközöm van, kevés készpénzem. Akkor rossz a likviditási rátám?

Ha papírforma szerint nézzük, akkor igen. Egy vállalkozás pénzügyei viszont ennél jelentősen bonyolultabbak.

Egy példa alapján könnyedén megértjük:

Tegyük fel, hogy 3D nyomtatással foglalkozó cégünk van, ami kiválóan működik, és újabb gépek vásárlásába kezdünk fejlesztés gyanánt, így kiszolgálva a megnövekedett ügyféligényt. Ebben az esetben, mivel rengeteg pénzt fektetünk be, a likviditásunk csökken, hiszen hirtelen nem lennénk képesek egy-egy nagyobb számlát vagy fizetési kötelezettséget teljesíteni. Ha azonban helyesen mértük fel a piaci igényeket, az új eszközökbe fektetett források megtérülnek, hiszen általuk bővíthetjük megrendelőink körét, vagy a meglévő ügyfelektől több megbízást vállalhatunk – és végső soron magasabb bevételt könyvelhetünk el.

A vállalati pénzügy nem fekete vagy fehér, sok összetevő, időzítés és tudatosság határozza.

Hogyan maradhat stabil a pénzügyi helyzetünk nehéz időben is?

A stabilitást nagyon sok minden felboríthatja egy cég életében. Gondoljunk csak a COVID-19 járványra, amely szinte minden szektorra hatással volt. Azok a cégek, ahol nem volt megfelelő a likviditás, gyorsan a csőd felé kezdtek menetelni. Előfordulhat viszont egy új versenytárs belépése a piacra vagy akár csak időszakos érdeklődés visszaesés is. Ezek mind olyan tényezők, amelyekre szükséges felkészülnünk, és nem érhetnek minket váratlanul!

Megoldás a pénzügyi likviditás stabilizálására

Mostanra már tudhatod, hogy a likviditás mit jelent, miért fontos rá figyelni, milyen következményekkel járhat, ha nem vagy kellően megfontolt. Egy tétellel viszont még lehet, hogy nem számoltál. Mi a teendő akkor, amikor a partnereid nem azonnal, esetleg a fizetési határidő után, késve fizetik ki az általad kiállított számlát?

Ez egy 3-4 napos fizetési határidőnél nem lehet gond, de amikor 30-60 napos, vagy annál is hosszabb távlatokról beszélünk (márpedig például a multiknál kifejezetten ez a jellemző) már bosszantó tud lenni. Hiszen míg te akár milliós tételeket fektettél be, hogy teljesíthesd a megrendelést, nem várhatsz hónapokat a bevételre, mivel addig is új megrendelőket kellene kiszolgálnod.

Az ilyen esetekre kiváló megoldás a faktoring

A faktorálás segítségével akár 24 órán belül hozzájuthatsz a kiállított számlád 90%-ához. Melynek költségeiről, – amit akár be is tudsz építeni az árazásodba – a faktoring kalkulátor segítségével könnyen képet kaphatsz.

A faktorálással két fontos előnyhöz is jut a vállalkozásod:

1: Nem kell várnod a bevételre, vagyis az összeget máris visszaforgathatod és fejlesztésre vagy újabb ügyfelek kiszolgálására fordíthatod.

2: A likviditásod kiegyensúlyozottá válik.

Ahogy láthatod, egy igen összetett folyamatról van szó, viszont a likviditásunkat fenntartani nem lehetetlen, ráadásul olyan megoldások is elérhetőek, mint a faktorálás, aminek a segítségével sokkal gyorsabban kaphatod meg a kiállított számlák összegét, és könnyedén, rugalmasan biztosíthatod a folyamatos fizetőképességedet.

Amennyiben bármilyen kérdésed felmerülne, keresd a MagNet Faktor szakértő csapatát!