Faktorálás vs. banki hitelfelvétel

2020.07.21. Olvasási idő: 2 perc

Vajon mik a különbségek, és melyikre van szüksége cégednek? Legfrissebb blogbejegyzésünkből kiderül, hogy miben tér el egy banki hitelfelvételtől a faktorálás, és hogy milyen helyzetekben melyik az ideális megoldás!

Faktorálás vs. banki hitelfelvétel

Többségünk olyan pénzügyi képzésben részesült, hogyha pénzügyi forrásaink valamiért ne lennének elegendőek, első megoldásként a banki hitelfelvétel jut eszünkbe. Ezt mindannyian jól ismerjük: a bankok 3-6 hét alatt döntenek vállalatunk hitelképességéről, megvizsgálják cégünk előző években elért árbevételét, költségeit, nyereségét és nyereségességét. A bank szakértői részletesen felmérik a hitelnyújtáshoz szükséges kockázatokat, és bár nem rövid az átfutás, de szakszerűen elemzik cégünk hitelképességét.

Sikeres hitelbírálat esetén vállalkozásunk megkapja a hitelt, legyen szó akár folyószámlahitelről vagy egyszeri (többnyire projektalapú) hitelről. A hosszadalmas és sok szempontból rugalmatlan folyamat legfontosabb eredménye, hogy vállalatunk likviditása megnő és több pénz fölött rendelkezhetünk.

Ezzel szemben a faktorálásnál rövid idő alatt (általában 24 órán belül) döntés születik arról, hogy a faktorcég vállalja-e céged faktorálását vagy sem és a szerződéskötésre is sor kerülhet már 1 nap alatt. A faktorálás során a finanszírozási limitet – a hitelfelvétellel szemben – nem céged pénzügyi előtörténete, hanem sokkal inkább vevőid fizetőképessége és fizetési hajlandósága határozza meg.

Hasonlítsuk össze a banki hitelfelvételt és a faktorálást az alábbi ábra segítségével.

 

Faktorálás

Banki hitelfelvétel

Tartozás

Nincs

Van

Finanszírozási hitelkeret / maximum

Nincs

Van

Elbírálás időtartama

Gyors

Lassú

Elbírálás alapja

Vevőid fizetőképessége

Vállalatod előző évi pénzügyi teljesítménye

Költségek

Kedvező

Alacsony

 

Tartozás

A banki hitelfelvétel során vállalkozásodnak tartozása keletkezik a bank felé, melyet törlesztenie kell. A tőketartozásra egyéb költségtételek (pl. adminisztrációs díj, kamat) rakódnak rá.

Faktorálásnál céged csak abban az esetbentartozhat a faktorcég felé, ha vevőpartnered nem teljesíti a számla fizetési kötelezettségét. Nem fizetés esetére viszont be tudod biztosítani magad követelésbiztosítási szolgáltatással.  Olyan költségek, mint pl. a kamatköltség a faktorálás esetében is fizetendő.

Faktoring

A hitelkeret / finanszírozási limit

A hitel elbírálás során a bankok meghatározzák a hitelkeretet, amellyel vállalkozásod rendelkezhet.

Ezzel szemben a faktorálás esetén nem céged pénzügyi előtörténete, hanem vevőid fizetőképessége és fizetési hajlandósága határozza meg, hogy mekkora összeget faktoráltathatsz. Azaz, a faktorálásnak nincsen vállalkozásod teljesítményéhez kötött pénzügyi korlátja.

 

Elbírálás gyorsasága

A banki hitelfelvétel bár alaposan felgyorsult az elmúlt években, ennek ellenére a hitelfelvétel időtartama még mindig átlagosan 3-6 hét.

Ezzel szemben a faktorcég jellemzően 24 órán belül döntést hoz arról, hogy vállalja-e céged számláinak finanszírozását vagy sem, és akár már 1 munkanapon belül szerződni is tudsz.

Faktorálás

Az elbírálás alapjai

Szintén jelentős különbség, hogy míg a bankoknál a hitelfelvétel alapját céged fizetőképessége jelenti, addig a faktorálás során vevőid fizetési hajlandósága kerül górcső alá.

 

Költségek

Bár a banki hitel költségei alacsonyabbnak tűnnek, de azokat hosszabb időtartamon keresztül fizeti vállalkozásod.

A faktorálás költségei ezzel szemben csak addig merülnek fel amíg finanszíroztatsz.

 

Összefoglalva: a faktorálás számos olyan előnnyel rendelkezik a banki hitelfelvétellel szemben, ami hasznos lehet a Te vállalkozásod számára is. Kifejezetten ajánlanljuk azokban az esetekben, amikor rövid időn belül, fedezet nélkül, alacsony költségekkel szeretnél hozzájutni saját bevételeidhez.

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 8,375%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

Szeretnél többet megtudni a faktorálás részleteiről? Érdekelnek a finanszírozási megoldásaink? Kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre. A kapcsolatfelvételhez kattints ide.