Végzettséghez kötött tevékenységek – TEÁOR számok

2024.04.03. Olvasási idő: 3 perc

Amennyiben vállalkozás indításán gondolkodsz, valószínűleg már tisztában vagy azzal, hogy milyen irányba szeretnéd vinni a cégedet. Fontos azonban tudnod, milyen tevékenységi köröket választhatsz vállalkozóként, és mi a különbség a fő tevékenység és az egyéb tevékenységi körök között? Melyekhez szükséges speciális végzettség, és hol találhatod meg ezeket az információkat? Milyen szempontokat kell figyelembe venned, és milyen következményekkel jár, ha rosszul választasz? Ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat!

Végzettséghez kötött tevékenységek – TEÁOR számok

Mit jelent a tevékenységi kör? 

 Először is, fontos megérteni a tevékenységi kör fogalmát. A tevékenységi kör a vállalkozás által végzett tevékenységek összességét jelenti. Ez meghatározza, hogy milyen termékeket vagy szolgáltatásokat kínálsz, és milyen piaci szegmensben szeretnél versenyezni. 

A fő tevékenység az a fő üzleti terület, amelyen a vállalkozás főként tevékenykedik. Ez lehet például egy  informatikai vállalkozás esetében a szoftverfejlesztés. Az egyéb tevékenységi körök pedig olyan kiegészítő tevékenységeket jelentenek, amelyek segíthetnek a vállalkozásnak kiegészíteni vagy diverzifikálni főtevékenységét.  

Mik azok a TEÁOR számok? 

 A TEÁOR szó a „Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere” rövidítése. Ez egy olyan osztályozási rendszer, amelyet a vállalkozások tevékenységeinek és termékeinek azonosítására használnak. A TEÁOR számok segítségével rendszerezik az ágazatokat és ezeken belül az egyes gazdasági tevékenységeket. 

A TEÁOR kódot minden vállalkozásnak meg kell adnia, hogy pontosan meghatározásra kerüljön az általa végzett tevékenység . A TEÁOR kódok szolgálnak az állami szerveknek, statisztikai hivataloknak és más gazdasági szereplőknek, hogy megértsék az egyes vállalkozások tevékenységét és azonosíthassák azokat az ágazatokat, amelyekben működnek. 

A TEÁOR számok általában számokkal és betűkkel vannak jelölve, és különböző kategóriákra osztják a gazdasági tevékenységeket, például mezőgazdaság, ipar, kereskedelem, szolgáltatások stb. A TEÁOR számokat az adott ország statisztikai hivatala vagy gazdasági szabályozó szervezete hozza létre és tartja karban.  Ezáltal lehetővé válik az összehasonlítás, elemzés és statisztikai felhasználás. 

ÖVTJ VS TEÁOR – Melyik mit jelent? 

Az ÖVTJ inkább az adózási és engedélyezési célokra szolgál, míg a TEÁOR inkább a gazdasági statisztikák és az üzleti adatok kezelése terén használatos. Mindkét rendszer fontos eszköz a vállalkozások tevékenységeinek azonosításában és kategorizálásában. 

ÖVTJ (Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke): Ez a magyarországi vállalkozások tevékenységeinek osztályozási rendszere. Az ÖVTJ a Magyar Államkincstár által használt osztályozási rendszer, amelyet az egyéni vállalkozók, kis- és középvállalkozások tevékenységeinek azonosítására használnak. Ez a rendszer részletesen leírja és csoportosítja az egyes vállalkozási tevékenységeket az adózási és adminisztratív célok érdekében. Az ÖVTJ részletesen felsorolja, hogy mely tevékenységeket végezhetik az egyéni vállalkozók vagy kisvállalkozások, és melyekhez kell külön engedély vagy végzettség. 

Az ÖVTJ-ről a KSH oldalán olvashatunk bővebben. 

TEÁOR (Tevékenység- és Ágazati Osztályozás): Ez egy másik, szélesebb körű osztályozási rendszer, amelyet általában statisztikai és gazdasági célra használnak. A TEÁOR az összes gazdasági tevékenységet csoportosítja ágazatok és alcsoportok szerint, hogy könnyebb legyen az adatok elemzése és összehasonlítása. A TEÁOR általában nagyobb kiterjedésű és átfogóbb, mint az ÖVTJ, és általánosabb felhasználási területekkel rendelkezik. 

Vállalkozást indítasz? Ismerd meg a faktoringot 

 A faktoring szolgáltatás segítségével elkerülheted vállalkozóként a likviditási gondokat: Ha eddig még nem, úgy valószínüleg hamarosan szembesülsz vele, hogy céges partnereid sokszor csak 30, 60 napos fizetési határidővel fizetnek, ami hátráltathat téged abban, hogy tovább fejlődj. Gondolj csak bele: sok hét befektetett munkája mindössze 2-3 hónap múlva térül meg. Fontos, hogy ennél hatékonyabban működjön vállalkozásod. Ebben tud segíteni a faktoring: 

Ismerd meg jobban a faktoringot 

Próbáld ki kalkulátorunkat: 

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 7,250%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

 

Ne felejtsük el bejelenteni tevékenységi körünket 

Ez a bejelentés szükséges ahhoz, hogy a vállalkozás jogszerűen működhessen. 

A bejelentést az alábbi módokon lehet megtenni: 

 • Elektronikusan: A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a bejelentésnek az elektronikus ügyintézés (e-ügyintézés) használata. A bejelentéshez szükséges űrlapok a kormányzati honlapon érhetők el: https://www.magyarorszag.hu/. 
 • Személyesen: A bejelentés benyújtható személyesen is a vállalkozás székhelye szerint illetékes okmányirodában vagy kormányablakban. 
 • Postai úton: A bejelentés postai úton is beküldhető a vállalkozás székhelye szerint illetékes közigazgatási szerv címére. 

A bejelentéshez a következő iratokat kell csatolni: 

 • A vállalkozás cégkivonata 
 • A vállalkozás adószáma 
 • A bejelentő személyi igazolványa és lakcímkártyája 
 • A tevékenység bejelentőlapja 

A tevékenységi körök bejelentésére online is lehetőségünk van. 

A bejelentésről a közigazgatási szerv hatósági bizonyítványt ad ki. 

Fontos megjegyezni, hogy a bejelentési kötelezettség nem teljesítése szankciókat vonhat maga után. 

Végzettség nélküli tevékenységi körök listája 

 A „Végzettség nélküli tevékenységi körök” listája olyan tevékenységeket sorol fel, amelyekhez nem szükséges speciális szakképzettség vagy diploma megléte a vállalkozás elindításához vagy végzéséhez. Ezek általában olyan egyszerűbb, alapvetőbb tevékenységek lehetnek, amelyeket könnyű megtanulni és elvégezni, anélkül, hogy hosszú és komplex tanulási folyamatokra lenne szükség. 

Ezek a tevékenységek általában olyan területeken helyezkednek el, ahol a gyakorlat és a tapasztalat megszerzése a legfontosabb, és nem feltétlenül szükséges hozzá hivatalos végzettség vagy diploma. Például ide tartozhatnak: 

 • Takarítás és ház körüli szolgáltatások 
 • Kertészkedés és kertépítés 
 • Kisebb javítási és felújítási munkák (pl. festés, burkolás) 
 • Élelmiszer- és italárusítás (pl. utcai árusok, büfék) 
 • Rendezvényszervezés és rendezvényszolgáltatások (pl. parti szervezés, dekoráció) 
 • Online kereskedelem (pl. webshop üzemeltetése) 
 • Fényképezés és videókészítés alapjai 
 • Grafikai tervezés alapjai 
 • Masszázs és testkezelések (bizonyos típusok esetén) 
 • Szórakoztató és szabadidős tevékenységek szervezése (pl. gyermekszülinapi rendezvények, workshopok) 

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a tevékenységek nem igényelnek speciális végzettséget, az üzleti sikerhez továbbra is szükséges az üzleti érzék, a megfelelő piaci ismeretek és a hatékony üzleti stratégia. Mindemellett további altevékenységek engedélykötelesek lehetnek! 

Hol találom meg a pontos listát? 

 A KSH TEÁOR szám keresőjében részletes információkat találunk a különböző tevékenységi körökről. 

Végzettséghez kötött tevékenységi körök 

 A „Végzettség kötött tevékenységi körök” olyan üzleti tevékenységeket jelentenek, amelyek végzéséhez speciális szakképzettség, képesítés vagy végzettség szükséges. Ezek a tevékenységek általában olyan területeken helyezkednek el, ahol a szakértelem, az ismeretek és a gyakorlati tapasztalat elengedhetetlen a sikeres működéshez és az ügyfelek számára nyújtott minőségi szolgáltatásokhoz. 

A teljes listát itt találod meg! 

Ahhoz tehát, hogy sikeres vállalkozó legyél nem feltétlen van szükséged végzettségre, viszont eredményes marketing folyamatokra, valamint jó pénzügyi döntésekre mindenképpen. Utóbbival kapcsolatban keresd bizalommal a MagNet Faktor csapatát! 

További hasznos cikkek: 

Kft név tippek 

Ügyfélkapu használata 

Pénzügyi terv 

Vállalkozás indítása 

Pénzügyi megoldások: Faktoring, faktorálás