Adószámos magánszemély – Mit jelent és mikor válaszd?

2023.09.14. Olvasási idő: 2 perc

Magszemélyként adószámmal? Lehetséges, néhány esetben a legolcsóbb és legjobb megoldás. Ismerd meg cikkünkből, hogy mikor érdemes és mikor kell a NAV-nál adószámot igényelned, mint magánszemély, és milyen tevékenységhez a legideálisabb ez a vállalkozási mód.

Adószámos magánszemély – Mit jelent és mikor válaszd?

Cikkünk tartalma: 

  • Mit jelent, ha magánszemélyként adószámod van? 
  • Mely tevékenységekhez a legjobb választás adószámos magánszemélynek lenni? 
  • Hogyan adózik egy adószámos magánszemély? 
  • Alternatívák 

Mit jelent, ha magánszemélyként adószámod van? 

Magyarországon minden munkát vállaló személy számára bocsát ki a NAV adóazonosító jelet (adókártyát), amelynek a segítségével nyomon lehet követni munkahelyeit és bevételeit. Amikor adószámot igénylünk magánszemélyként akkor egy extra azonosítót kapunk, amely 7-tel kezdődik.  

Az adószámnak a felépítéséről bővebben itt olvashatsz. 

Ezzel  nem leszünk egyéni vállalkozók, viszont a jövedelembevallásunk megváltozhat. Ugyanis azért váltunk ki általában magánszemélyként adószámot, mert bizonyos bevételeink után így tudunk csak adózni.  Munkavállalóként a különböző adóterhek fizetési kötelezettsége munkáltatónkat terheli. Azonban, ha ezen kívül más bevételi forrásunk is van, akkor azt be kell vallanunk az államnak és megfizetni a közterheket. 

Milyen tevékenységekhez a legjobb választás adószámos magánszemélynek lenni? 

Magánszemélyként adószámot elég kevés tevékenységi körhöz válthatunk ki. Erről a 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 3.§ 17. pontja nyilatkozik, amelyben az egyéni vállalkozás és az adószemélyes magánszemély közti különbséget magyarázzák meg. 

Adószámos magánszemélyként ingatlan bérebadási vagy szálláshely szolgáltatási tevékenységet végezhetünk.  

Ha bevételünk más forrásból is származik, mint adószámos magánszemély a NAV átminősíthet minket és gazdasági társaságként valamilyen cégformában (egyéni vállalkozó, Kft., Bt.) szükséges folytatnunk tevékenységünket. 

Hogyan adózik egy adószámos magánszemély?

  • Egy egyéni vállalkozóhoz képest vannak könnyítések egy adószámmal rendelkező magánszemély adózásában. Például iparűzési adó megfizetésére nem köteles. 
  • Lehetősége van választani az SZJA szabályain belül a tételes költségelszámolást, illetve a 10%-os költséghányad szerinti adózást. Az, hogy kinek melyik a legjobb választás érdemes könyvelővel egyeztetni. 
  • ÁFA tekintetében lehetősége van az adószámmal rendelkező magánszemélynek az alanyi mentességet választani, amit évi 12 millió forint árbevételig vehet igénybe. 
  • A KIVA és KATA adózási formát azonban nem választhatja egy adószámos magánszemély. 

Alternatívák 

Amennyiben tevékenységi körünk szélesebben működik, akkor érdemes és szükséges is más típusú vállalkozási formát választanunk. Innentől viszont már mindenképp könyvelő segítségét érdemes kérnünk céljainknak leginkább megfelelő vállalkozási forma kiválasztásához. 

Ha pedig szélesebb körben kezdünk el szolgáltatást nyújtani és már nem csak magánszemélyekkel leszünk kapcsolatba, hanem vállalkozásokkal is, akkor a faktoring kiváló megoldás lehet ahhoz, hogy megteremtsük vagy megőrizzük likviditásunkat. 

Kezdő és haladó vállalkozóknak is javasoljuk pénzügyi blogunkat, hiszen számos hasznos cikkel rendelkezünk, amivel támogatjuk a magyarországi vállalkozókat! 

Néhány hasznos cikk: 

Faktorálás 

Időgazdálkodási tippek 

SZJA mértéke 

Adóbevallási határidők