15+1 dolog, amit érdemes tudnod a forgóeszközhitel felvétele előtt

2022.07.27. Olvasási idő: 3 perc

Forgóeszközhitel-felvétel előtt áll vállalkozásod? Akkor érdemes cikkünket elolvasnod, ugyanis hoztunk 15+1 információt, amit érdemes tudnod, mielőtt belevágnál a folyamatba. Bármilyen hitel, így a forgóeszközhitel felvétele is komoly felelősséggel jár. Azonban, ha jól használjuk fel, kiváló mozgatórugója lehet vállalkozásunknak. 

15+1 dolog, amit érdemes tudnod a forgóeszközhitel felvétele előtt

Tudod, hogy mi lehet a forgóeszközhitel minimális összege? Melyek a forgóeszközhitel felvételének feltételei? Biztos vagy benne, hogy a forgóeszközhitel a legjobb választás céged számára? Ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ cikkünkben! A vállalkozói hitelek igénybevétele előtt fontos, hogy alaposan átgondold a lehetőségeket, és felelős döntést hozz a cég, valamint az alkalmazottak érdekében. 

Először is érdemes tisztázni, hogy: 

Mi is az a forgóeszközhitel? 

 
A forgóeszközök azok a tárgyak, amelyek hozzásegítenek minket ahhoz, hogy előállítsuk az eladásra kívánt termékünket. Például, ha pékségünk van, akkor a liszt a forgóeszköz és a kenyér a végtermék, amelyet értékesítünk. A forgóeszközhitel abban segít minket, hogy egy átmeneti likviditási probléma vagy nagyobb megrendelés esetén rendelkezésre álljon a megfelelő tőke a forgóeszközök beszerzésére. 

Íme a 15+1 dolog, amit érdemes tudnod a forgóeszközhitel felvétele előtt 

 
1, Vállalkozások számára találták ki: A forgóeszközhitelt magánszemélyek nem vehetik fel és magáncélra nem használható fel. 

2, A forgóeszközhitel csak meghatározott tevékenységi körök esetén válaszható: Van néhány olyan tevékenységi kör, amellyel nincs lehetőségünk igénybe venni ezt a hiteltípust. Ilyen például, ha vállalkozásunk valamilyen pénzügyi tevékenységet végez, , fegyver, lőszer vagy harci gépjárművek gyártása a fő profil stb. 

3, Számos dokumentumra szükség lesz a hitelfelvételhez: Mint minden hitelfelvétel esetén, itt is számos dokumentumra lesz szükségünk. Ezekkel mindenképp készüljünk: 

  • személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya; 
  • aláírási címpéldány; 
  • egy hónapnál nem régebbi cégkivonat és tulajdoni lap a fedezeti ingatlanról; 
  • NAV igazolás a vállalkozás tartozásmentességéről; 
  • társasági szerződés vagy vállalkozói igazolvány; 
  • igazolás a vállalkozás telephelyének önkormányzatától, hogy a cég nem rendelkezik tartozással. 

4, Több pénznemben is igényelhetjük a forgóeszközhitelt: A forgóeszközhitelt a legtöbb banknál forintban, euróban vagy akár amerikai dollárban is igényelhetjük. 

5, Többféle forgóeszközhitel létezik: Az eseti forgóeszközhitelnél viszonylag egyszerű a konstrukció. Megállapodunk a bankkal egy bizonyos összeg folyósításában, amelyet meghatározott időben visszafizetünk. A rulírozó forgóeszközhitel esetén megállapodunk egy hitelkeretben a bankkal, amelyet viszont nem feltétlenül használunk fel azonnal, és az igényelt hitelösszeget akár többször is felhasználhatjuk, ha az előzőleg használt összeget visszatörlesztettük a bank számára. 

6, A futamidő viszonylag fix: A hagyományos forgóeszközhitel futamideje minimum 1 és általában 3 év között alakul. 

7, A forgóeszközhitel kamata: A forgóeszközhitel kamata bankonként eltérő. Egy fontos információ: a rulírozó hitel esetén a kamatot nem a teljes összegre fizetjük, hanem arra, amelyet ténylegesen felhasználtunk. 

8, Állami támogatással is elérhetőek hitelek: Az állam számos módon támogatja a hitelért folyamodó vállalkozásokat. Érdemes a Széchenyi GO! program hiteleinek konstrukcióit is ellenőrizni, mielőtt forgóeszközhitelt vennénk fel. 

9, Beruházási hitelt vagy forgóeszközhitelt igényeljek? A beruházási hitelek és a forgóeszközhitelek is széles körben felhasználhatóak, azonban különböző célokra. A beruházási hitelek ingatlanvásárlásra, bővítésre, felújításra és egyéb tárgyi eszköz vásárlásra használhatók fel, míg a forgóeszközhitelek a meglévő infrastruktúrához tartozó forgóeszközök vásárlásának támogatásával segítik vállalkozásunk fejlődését. 

10, Hogyan folyósítják a forgóeszközhitelt? A forgóeszközhitel folyósítása mindig a kiválasztott banknál nyitott bankszámlára történik. 

11, Mekkora forgóeszközhitelt kaphatok? A forgóeszközhitel összegének meghatározása bankonként egyedi: a benyújtott dokumentumok, a vonatkozó jogszabályok és a bank belső szabályzata alapján történik. 

12, Kezdő vállalkozásként is kaphatok forgóeszközhitelt? Az esetek többségében nem. Számos bank 2-3 lezárt pénzügyi évet vár el a forgóeszközhitel folyósításához. 

13, Megéri forgóeszközhitelt felvenni? A forgóeszközhitelek előnye, hogy viszonylag gyors és egyszerű átfutási idővel juthatunk olyan pénzhez, amelyet vállalkozásunk tényleges működéséhez használunk fel. A konstrukció tehát igen hasznos, az aktuális helyzetben azonban érdemes megnézni az állami támogatással rendelkező hiteleket is és mérlegelni a változó kamat veszélyeit. 

14, Szükségem van tárgyi fedezetre? Számos esetben nem lesz szükségünk tárgyi fedezetre. A pontos feltételekről mindig a banknál érdemes érdeklődni. 

15, Melyik bankot válasszam? A számos különböző konstrukció miatt érdemes több bank ajánlatát megvizsgálni. 

+1: Nem biztos, hogy forgóeszközhitel a legjobb megoldás: Likviditási problémák esetén hajlamosak vagyunk azonnal a hitelhez nyúlni, viszont vannak olyan megoldások is a piacon, mint a faktoring. Likviditási problémánkat sokszor az okozza, hogy partnereinkkel hosszú fizetési határidőkkel dolgozunk és akár 30-60-90 vagy 180 napot várunk a bevételeinkre. Ez idő alatt nem tudunk kiszolgálni új ügyfelet a forgóeszközök költsége miatt. A faktorálással azonban ezt a problémát megoldhatjuk, mert akár a számlakiállítás napján pénzhez juthatunk, és a konstrukció is sokkal rugalmasabb és az egyéni igényekre szabható. 

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 7,250%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓT SZERETNÉK A FAKTORINGRÓL