Teljesítési igazolás 2022-ben – teljesítési igazolás mintával

2022.06.29. Olvasási idő: 2 perc

Teljesítési igazolást kiállítani nem csak érdemes, de egyes esetekben törvényi kötelezettségünk is. A teljesítési igazolás egy viszonylag egyszerű dokumentum, azonban fontos, hogy néhány kötelező elemet feltétlenül tartalmazzon. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, valamint a cikk végén egy letölthető teljesítési igazolási mintával is segítjük olvasóinkat.

Teljesítési igazolás 2022-ben – teljesítési igazolás mintával

Cikkünk tartalma:

  • Mi az a teljesítési igazolás?
  • Miért szükséges teljesítési igazolást kiállítani?
  • Mit szükséges feltüntetni a teljesítési igazolásban?
  • Mennyi ideig kell tárolni a teljesítési igazolást?
  • Mi az az elektronikus teljesítési igazolás?
  • Teljesítési igazolás minta letöltése

 

Mi az a teljesítési igazolás?

A teljesítési igazolás (vagy röviden TIG) az a dokumentum, amely bizonyítja, hogy elvégeztük a munkát, amelyet a partnerünkkel kötött szerződésben vállaltunk. Ez 2022-ben fontos dokumentum, hiszen egy esetleges jogi vita esetén biztosan tudunk rá támaszkodni. Fontos, hogy milyen adatokat rögzítünk és hogy miként van kitöltve a teljesítési igazolás, ezekről cikkünk további részében fontos információkat osztunk meg.

Miért szükséges teljesítési igazolást kiállítani?

A teljesítési igazolás legfontosabb célja, hogy legyen egy bizonyító erővel rendelkező dokumentum, amely kimondja: a szerződésben vállalt tevékenységeket elvégeztük. Így az esetleges 30-60-90 vagy akár hosszabb fizetési határidőktől sem kell megrettenünk.

A hosszú fizetési határidővel rendelkező számlák likviditási problémát okozhatnak a legtöbb vállalkozás számára. A faktoring segítségével a kiállított számlánk ellenértékének jelentős részét már a számlakiállítás napján megkapjuk. Tudj meg többet a faktoringról!

Mi szerepeljen a teljesítési igazoláson?

A megbízó és megbízott adatai: Fontos, hogy a teljesítési igazolás pontosan tartalmazza a szerződő felek adatait.

Részletek az igénybe vett szolgáltatásról: Nem csak a szerződés megkötésekor, hanem a TIG-ben is fontos, hogy feltüntetésre kerüljön, hogy milyen szolgáltatás teljesítéséről szól ez a dokumentum. Hivatkozhatunk itt akár konkrét megrendelés számra vagy részletezhetjük a teljesítések elemeit.

Igazolás a teljesítésről: Legyen néhány mondat a dokumentumban, amely arra utal, hogy a tevékenység elvégzésre került és annak átadását a felek elfogadják.

Keltezés: A dátum, amikor a teljesítési igazolás elkészült.

Aláírás a szolgáltató és a megrendelő által: Cégszerű aláírást használjunk a teljesítési igazoláson.

A TIG-et két példányban szükséges kiállítani.

Mennyi ideig kell tárolni a teljesítési igazolást?

A számviteli törvény szerint a teljesítési igazolást 8 évig kell megőrizni papíron vagy elektronikus formában.

Mi az az elektronikus teljesítési igazolás?

Az elektronikus teljesítési igazolás először egy 2009-es kormányrendeletben jelent meg, és alapvetően az építőipar számára hozták lére. A szektor szereplői számára használata azóta is kötelező. Azonban egy 2016-ban érvénybe lépett EU-s rendeletnek köszönhetően már minden ágazatban elfogadott az elektronikus teljesítési igazolás.

Teljesítési igazolás minta

Az alább letölthető teljesítési igazolás minta kiváló alapként használható. Azonban fontos, hogy a teljesítési igazolást mindig szabjuk át a partnerünkkel kötött megbízási szerződés alapján és részletezzük azokat a további feltételeket (például a szerződésben foglalt egyedi feltételek), mert ezáltal lesz teljes értékű a teljesítési igazolás.

Letöltöm a teljesítési igazolás mintát

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 10,000%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

Összefoglaló a teljesítési igazolásról

A teljesítési igazolás tehát a legtöbb esetben nem kötelező, azonban ajánlott. Segíti mindkét felet a megbízási szerződés szerinti munka igazolásában, az ÁFA bevallásban vagy az esetleges jogi viták könnyebb rendezésében. A teljesítési igazolást kiállíthatjuk papíralapon vagy elektronikus úton is. Figyeljünk az adatok pontos kitöltésére, valamint cégszerű aláírást alkalmazzunk a teljesítési igazoláson.