A forgóeszköz fogalma és típusai

2022.06.02. Olvasási idő: 2 perc

A számvitel egyik legfontosabb kifejezése a forgóeszköz, amely minden vállalkozás számára lényeges kifejezés. Érdemes pontosan ismerni az ide tartozó eszközöket és fogalmakat. Az alábbi cikkünkben mélységeiben megismerheted a forgóeszköz jelentését, érthetően. 

A forgóeszköz fogalma és típusai

A forgóeszköz jelentése 

Forgóeszköznek azokat az elemeket nevezzük, amelyek nem maradnak sokáig vállalkozásunk vagyonában. Ezt egyszerűen úgy fordíthatnánk le, hogy forgóeszközöket a termelési ciklus során felhasználjuk és végül a gyártás következményében más terméké, eszközzé alakulnak át. 

 

Példa a forgóeszközökre 

Íme két példa, hogy könnyebb legyen megértenünk a forgóeszközök jellegét: 

  • Egy pékség esetén a liszt egy forgóeszköz, hiszen abból végül pékáru lesz.  
  • Forgóeszköznek minősül az értékesítés utáni követelés is a vevővel szemben. 

Ahogy láthatjuk, különböző típusú forgóeszközök léteznek, ezeket számviteli szempontból 4 fő nagy csoportba osztjuk: 

1, Készletek: ide tartoznak az anyagok, áruk, állatok, késztermékek, értékpapírok 

2, Követelések: Váltókövetelések, alapítókkal szembeni vagy a vevőkövetelések, melyek például áruszállításból vagy szolgáltatás igénybevételéből fakadnak 

3, Pénzeszközök: Pénztár, csekkek és bankbetétek tartoznak ide 

4, Értékpapírok: Ide tartoznak a nem tartós befektetésként vásárolt értékpapírok 

Érdemes ezekről a forgóeszköz kategóriákról picit részletesebben is beszélni. 

 

Készlet forgóeszközök 

A készlet forgóeszköz az egyik legfontosabb típus, hiszen ez szükséges a tényleges termelésünkhöz. Készleteinket a termelékenységhez vásároljuk, ezek nélkül nem állna elő termékünk vagy szolgáltatásunk, amelyeket végül értékesíteni tudunk. 

 

Követelések forgóeszközei 

Egyszerűen megfogalmazva ezek a kiállított számlák utáni követelések. Például egy áruszállítás vagy szolgáltatás igénybevétele után kiállított számla a követelések forgóeszközei közé tartozik. Itt fontos szerepe van a likviditásnak. Hatékonyan akkor tudunk dolgozni és új ügyfeleket vállalni, ha folyamatosan megfelelő tőke áll rendelkezésre. Ebből van lehetőségünk a különböző készlet vásárlások költségvonzatát téríteni. 

 

Pénzeszközök forgóeszközei 

 A vállalkozások ebből a forgóeszköz csoportból tudják rendezni kiadásaikat, valamint ide érkeznek a bevételek is.  

 

Értékpapírok forgóeszközei 

Az értékpapírok kategóriába tartoznak azok a rövid távú befektetések, amelyektől a vállalkozás hasznot vár. Ilyen lehet egy részvény, kincstárjegy vagy jelzáloglevél. 

 

Miért fontos ismerni vállalkozóként a forgóeszközök fogalmait? 

Ahogy cikkünkből kiderül, a forgóeszközök családja igen nagy, egy vállalkozás tevékenységének jelentős részét lefedik, a termék beszerzésektől az értékesítésig, egészen a számla kiállításáig. Ebből kifolyólag egy olyan alapfogalom, amelyet a tudatos vállalkozásvezetőként mindenképpen érdemes ismernünk. 

Továbbá a piacon számos  erre megoldást kínáló hiteltípus is elérhető, amelyeknek igénybevételéhez érdemes ismerni a témához kapcsoló forgóeszköz alapfogalmakat. 

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 8,375%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

Forgóeszköz hitelben gondolkozol? Előbb ismerd meg faktoring szolgáltatásunkat 

A vállalkozások működése során gyakran megesik, hogy a hosszú fizetési határidőre kiállított számlák miatt kép fel likviditási nehézség. Ilyenkor várjuk a már teljesített megrendelésért járó pénzt, és közben áll a termelés. Ezt a kellemetlen helyzetet általában forgóeszköz hitel felvételével próbálják orvosolni, pedig a faktoringot éppen az ilyen helyzetekre találták ki! 

Ezzel a pénzügyi szolgáltatással a kiállított számla értéke szinte rögtön megérkezik cégünkhöz, és az összeget szabadon felhasználhatjuk – akár forgóeszközök beszerzésére is. Előnye, hogy cégünknek nem keletkezik adóssága, és lényegesen kevesebb adminisztrációval jár, mint a hitelfelvétel. 

Vagyis amennyiben a likviditási problémáidat főként a későn fizető ügyfélköröd okozza, a faktoring egy kiváló alternatíva lehet. 

Ismerkedj meg jobban a faktoring szolgáltatással ezen a linken