A tőkeerősség jelentősége a pénzügyi világban

2022.11.24. Olvasási idő: 4 perc

A MagNet Faktornál fontosnak tartjuk, hogy partnereink pénzügyi tudatosságát növeljük, ezzel pedig segítsük a piac kockázatos szereplőinek a kiszűrését. A tőkeerősség fogalmával megismerkedve jobban megérthetjük, mit jelent, ha egy céget kockázatosnak ítélnek pénzügyi szempontból. 

A tőkeerősség jelentősége a pénzügyi világban

A modernkori gazdasági szakértők számára egyik legnagyobb kihívás talán az, hogy a létrejövő vállalkozásokat pénzügyi stabilitásuk alapján megfelelően lehessen kategorizálni. A számviteli szabályok ezért jöttek létre: hogy objektív képet mutassanak egy vállalkozás vagyoni helyzetéről, annak alakulásáról és jövedelemtermelő képességéről. Így rendkívül sokat segítenek a vállalkozások pénzügyi megítélésében.  

A tőkeerősség mutatója abban segít minket, hogy képet kapjunk egy vállalkozás pénzügyi stabilitásáról. 

Pénzügyi blogunkban már számos különböző kifejezésről olvashattál, mint például a likviditás, a hitelképesség vagy a forgóeszközök fogalma. Ezeket érdemes alaposan megismerni, és a megszerzett tudást kamatoztatni cégünk vezetése során. A tőkeerősség szintén központi fogalom ebben a témakörben. Számos megnevezéssel és kiegészítéssel hallhatsz róla a pénzügyi világban, így igyekszünk megismertetni veled, hogy miért is érdemes a tőkeerősségi mutatóra nagy hangsúlyt fektetni. 

Cikkünk tartalma: 
 

  • A tőkeerősség jelentése röviden 
  • Finanszírozási formák és a tőkeerősség kapcsolata 
  • A hitel és a tőkeerősségi mutató kapcsolata 
  • Hogyan kerülhetjük el az alacsony tőkeerősségi mutatót
  • Gyakran ismételt kérdések a tőkeerősséggel kapcsolatban 

A tőkeerősség jelentése röviden 

A tőkeerősség jelentése röviden: A tőkeerősség egy olyan szám, amely megmutatja, hogy a cég vagyonának mekkora része saját forrás és mekkora része idegen tőke, például hitel. Minél magasabb a saját forrás százalékos aránya, annál nagyobbnak mondható a cég pénzügyi stabilitása.  

A 100% tőkeerősségi mutató elérése gyakorlatilag lehetetlen és nem is elvárt. Általánosan elfogadott, hogy minimum 25-30%-os saját tőkével kell rendelkeznünk ahhoz, hogy cégünk pénzügyi megítélése ne romoljon. 
 
Nagyban befolyásolja tehát a tőkeerősségünket, hogy mennyi kölcsönünk van. Ezen a ponton pedig érdemes beszélni arról, hogy milyen típusú finanszírozási formák léteznek és mennyit árthat a vállalkozás számára a hitel, ha a piaci megítélés a kérdés. 

 

Milyen finanszírozási formák léteznek, amelyek tőkeerősségünkre hatással vannak? 

 Először tisztázzuk, hogy honnan finanszírozhatja magát egy vállalkozás.  

A leggyakoribbak belső forrásból: 

Tőkeemelés: Extra összeget biztosítunk vállalkozásunk számára. 

Belső cash flow: Például egyes projektek elhalasztása, átcsoportosítása vagy értéktárgyak értékesítése, amik javítják a cash flow-t. 

Tulajdonosi kölcsön: A tulajdonosok akár kölcsönt is nyújthatnak a vállalkozás számára, amelyet később a meghatározott feltételek alapján visszafizet a vállalkozás. 

A leggyakoribbak külső forrásból: 

Idegen tőke: Az idegen tőke külső forrásból érkezett összeg. 

Hitel: A vállalkozás számára felvett kölcsön összeg.  

Ahogy látjuk, van kettő, a többitől eltérő finanszírozási forma. Az idegen tőke és a hitel. Ez a kettő nem belső forrásból érkezik, hanem külső fél támogatja vállalkozásunk pénzügyi működését. A tőkeerősség (vagy tőkeellátottsági mutató) kiszámításához ezeket érdemes tudni: 

Tőkeerősség kiszámítása: Saját tőke / Források. Megmutatja, hogy pénzügyileg mennyire stabil, tőkeerős a vállalkozásunk. 

Idegen tőke vagy eladósodottsági arány kiszámítása: Kötelezettség / Saját tőke. 

A hitel rossz? 

Nem minden esetben jelent problémát a hitel, azonban már látjuk, hogy sokkal több tényezőből áll össze a tőkeellátottsági mutató, mint szimplán hitelek vagy a behelyezett saját vagyonunk. A hitel egy finanszírozási forma, amellyel lehetőségünk van fejleszteni vállalkozásunkat.  

Azonban a piac tudja, hogy a túl sok hitel kedvezőtlen hatással lehet vállalkozásunkra, hiszen, ha nem tudjuk saját tőkéből finanszírozni működésünket, akkor problémák lehetnek a termelékenységünkkel és/vagy a cégstruktúránkkal. 

Egy olyan cég, amelynek pedig problémája van az alapvető folyamatok finanszírozásával, negatív megítélés alá eshet a piacon. 

Mindent saját forrásból az eladósodottság csökkentése és a tőkeellátottsági mutató javítása érdekében? 

Ezt semmiképp nem állítanánk. Ahogy már fentebb is említettük, a 100%-os tőkeerősségi mutató szinte elérhetetlen, valamint nem is biztos, hogy célunknak kell lennie. Hiszen, ha minden belső forrásunkat a cég tőkeerőségére fordítanánk, elesnénk attól a lehetőségtől, hogy pénzünk egy részét befektessük.  

Egy jó befektetés megtérül és nagyobb bevételt generálhat, mintha csak „egy helyben áll”. Példaként vegyük a következőt: egy új cég indítása párhuzamosan a meglévő mellett. Ezesetben, ha minden pénzünk az egyik vállalkozásban van, nem fogjuk tudni megfelelően tőkével feldúsítani új cégünket. 

Ha tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér 

Abban az esetben, ha több hitelhez folyamodunk vagy egyéb külső forrásból finanszírozzuk a cég működési költségeit, az meglátszik a tőkeellátottsági mutatónkon és romolhat a megítélésünk a piacon. 

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 8,375%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

Hogyan kerüljük el az alacsony tőkeerősségi mutatót? 

Egy vállalkozás vezetése pénzügyi szempontból rendkívül összetett és nagy kihívás a vállalkozások számára. A negatív mutatók elkerülése fontos, így hoztunk három olyan pénzügyi tippet, amelyet érdemes követni: 

Találjunk meg az egyensúlyt: Sem a belső, sem pedig a külső tőke bevonása nem ördögtől való, de gyorsan negatívba fordulhat a mérleg, ha nem kalkulálunk előre. Külső tőke bevonása előtt megfelelő pénzügyi terv álljon rendelkezésre. 

Likviditási gondokra több megoldás létezik: Sokszor találkozunk olyan esettel, hogy egy vállalkozás azért folyamodik külső tőke bevonásához, mert számláinak ellenértéke sokára kerül kiegyenlítésre és a hétköznapi működés veszélybe kerül. Tőkeerősségi mutatónkat viszont ilyen helyzetben nem muszáj felborítani, létezik jobb megoldás is. A faktoring segítségével számláink ellenértékét akár még a benyújtás napján megkapjuk. Ezzel pedig sokkal hatékonyabban tudunk pénzügyileg tervezni és nem várunk a már befektetett erőforrások megtérülésére. 

Fontos tudnod, hogy a faktoring nem hitel, így a tőkeerősségi mutatóra nincs negatív hatással. Az egyre nehezebb gazdasági helyzetben rendkívüli védőháló lehet a faktorálás, amelyre stabilitást nyűjtó pénzügyi lehetőségként gondolhatunk. 

Érdekel a faktorálás 

 Folyamatos nyomon követés: Egy veszteséges projekt gyorsan fel tudja borítani a pénzügyi évünket, ami nem feltétlenül lesz hatással a teljes működésünkre, de mutatkozhatnak az év végi beszámolónkban.Kövessünk folyamatosan nyomon tőkeerősségi mutatónk alakulását. 

 Gyakran ismételt kérdések a tőkeellátottsági mutatóval kapcsolatosan 

 Mire használjuk a tőkeerősségi mutatót? 

A tőkeerősségi vagy tőkeellátottsági mutató a vállalkozás pénzügyi helyzetétónek megítélésében hivatott segítséget nyújtani. Képet vkaphatunk általa arról,, hogy mennyire stabil egy vállalkozás anyagi szempontból, következtetni lehet a cég működésére. A bankok is fontos tényezőként használják a hitelképesség megállapítása során. 

 Milyen típusú finanszírozási formák léteznek? 

Két fő csoportba sorolhatjuk a finanszírozási formákat, külső és belső. A külső források bevonása hatással lehet vállalkozásunk tőkeerősségének megítélésére. 

 Mi az egészséges tőkeerősségi arány? 

Elmondható, hogy alacsony tőkeerősségi mutató, ha 25-30% alá esik a cégünk belső finanszírozásának mértéke. 

 Elvárható a 100%-os mutató? 

Nem. A külső források nem minden esetben rosszak, hiszen például egy másik céggel való együttműködés is jelentősen megemelheti a külső források mértékét, de mindez a cég fejlődését fogja előidézni. 

 Hogyan növelhetem cégem tőkeerősségét belső forrásokból? 

A tőkeerősség több módon is növelhető: saját forrás bevonásával, már a cég tulajdonában lévő tárgyak értékesítésével vagy belső kölcsön segítségével (pl. Tulajdonosi kör által biztosított kölcsön). 

 Hogyan számolhatom ki vállalkozásom tőkeerősségét? 

Saját tőke osztva az összes forrással. 

 Likviditási gondokra van olyan megoldás, ami nem rontja a tőkeerősségi mutatót? 

Igen, a faktoring. A faktorálás nem hitel, tulajdonképpen a meglévő, már kiszámlázott tételekhez jutunk hozzá, csak sokkal gyorsabban, mint a fizetési határidő – ezzel támogatva likviditásunkat.