Az adószám felépítése – EU és magyar adószám kisokos

2023.06.15. Olvasási idő: 3 perc

Az adószám minden vállalkozás számára nem csak szükséges, de a különböző elszámolásokhoz és adóügyi megfelelésekhez is kötelező. Ezt a számsorozatot szinte biztosan minden vállalkozó és pénzügyi vezető fejből fogja tudni. Amennyiben most indítod vállalkozásod feltétlen érdemes elolvasnod cikkünket, ugyanis olyan kérdésekre kaphatsz választ, mint a magyar adószám felépítése és elemei, a számjegyek jelentősége, de választ adunk az EU-s adószám kérdésére is.

Az adószám felépítése – EU és magyar adószám kisokos

Mi az az adószám és miért van rá szükség?

A ma ismert adószámot 1988-ban vezették be annak érdekében, hogy minden vállalkozás pénzügyi tevékenységeit egyedileg, gördülékenyen tudják nyomon követni. Az adószámot vállalkozásunk regisztrálásakor a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapjuk. Innentől kezdve ezen azonosítóval (is) tartanak minket nyilván.

Az adószám segítségével van lehetőségünk az adózási kötelezettségeinket teljesíteni, számlázni, akár határon túl is kereskedni vagy éppen adót visszaigényelni. Az adószám tehát összetett és fontos, emiatt fontos megértenünk a felépítését és elemeit.

Az adószám felépítése

Nézzük tehát hogyan épül fel a magyar adószám, példaként a MagNet Faktor adószámát hoztuk, amely a következő: 25978221-2-42

Az első 8 számjegy: 25978221: Adótörzsszámnak hívjuk, ez 7 értékes számjegyből és egy ellenőrzőszámból áll.

A kötőjel közti szám: 2: Az adózási formát jelenti. Magyarországon jelenleg különböző adózási rendbe tartozhatnak a vállalkozások. Ezt a NAV egy 1-5-ig terjedő rendszerrel jelöli az adószám felépítésében.

 • 1 – ÁFA körbe nem tartozó: azaz alanyi adómentes vagy adómentes tevékenységet végző gazdasági szervezet
 • 2 – ÁFA körbe tartozó: általános szabályok szerint adózó vállalkozás
 • 3 – EVA körbe tartozó: egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó vállalkozás
 • 4 – ÁFA körbe tartozó csoport adóalanyiságot választó
 • 5 – ÁFA körbe csoport közös adószámának jelzése.

Leggyakrabban az 1-2-3-es körbe tartozó gazdasági társaságokkal találkozhatunk.

Az utolsó 10 és 11. számjegy pedig az illetékes területi hatóságot jelzi.

A területi kódok a következő módon vannak felosztva:

Kód

Terület

02, 22

Baranya

03, 23

Bács-Kiskun

04, 24

Békés

05, 25

Borsod-Abaúj-Zemplén

06, 26

Csongrád-Csanád

07, 27

Fejér

08, 28

Győr-Moson-Sopron

09, 29

Hajdú-Bihar

10, 30

Heves

11, 31

Komárom-Esztergom

12, 32

Nógrád

13, 33

Pest

14, 34

Somogy

15, 35

Szabolcs-Szatmár-Bereg

16, 36

Jász-Nagykun-Szolnok

17, 37

Tolna

18, 38

Vas

19, 39

Veszprém

20, 40

Zala

41

Észak-Budapest

42

Kelet-Budapest

43

Dél-Budapest

 

Ha esetleg még nem hallottál volna a MagNet Faktor faktoring szolgáltatásairól, akkor is megtudhattad rólunk a következőket, mindössze az adószám alapján:

 • Működő vállalkozás vagyunk
 • ÁFA körbe tartozunk
 • Az illetékes adóügyi hatóságunk Kelet-Budapesten található

Ezeket az információkat pedig minden extra ingyenes vagy akár fizetős rendszer használata nélkül tudhattad meg, mindössze azért, mert ismered az adószám felépítését.

Az adószámmal persze megtudhatunk sok mást is az internet segítségével. Számos online cégjegyző oldal létezik, ahol az adószám megadásával megtudhatod a székhely címet, tevékenységi köröket vagy akár az előző éves pénzügyi beszámoló adatait, is.

Az adószám tehát egy kiváló kiinduló pont, hogy megismerj egy vállalkozást, megtudd fő tevékenységét és alapvető működési információkat.

A „fura” adószámok

Miközben a cikken dolgoztunk, kollégánk tinédzser gyermeke megjegyezte, hogy ő látott már más felépítésű „fura” adószámokat. Milyen igaza van!

Ugyanis Magyarországon nem csak a cégeknek van adószáma. Azoknak a magánszemélyeknek, akik valamilyen önálló tevékenységgel bevételhez jutnak (mint például ingatlan bérbeadása vagy magánszálláshely szolgáltatás) is lehet adószáma. Ilyenkor a NAV egy 7-es adószámot biztosít nekünk, amelynek a segítségével nyomon tudja követni ebből a tevékenységből származó bevételeinket.

Egyedi adószáma lehet még például az alapítványoknak, őstermelőknek vagy iskoláknak is.

Akkor minden magánszemélynek van adószáma?

Nem! Sőt, gyakori tévedés szokott lenni, hogy összekeverjük az adószámot és az adóazonosítót. A kettő között a nagy különbség az, hogy adóazonosítója csak magánszemélynek lehet. Bár szerepük hasonló, mégis fontos tudnunk, hogy vállalkozásként adószámot és nem adóazonosítószámot kell igényelnünk.

Hogyan igényelhetek adószámot?

 • Egyéni vállalkozóként az illetékes okmányirodában van lehetőségünk igényelni. (vagy attól függően, hogy milyen egyéni vállalkozási formát nyitunk az ügyfélkapu használata során is megkaphatjuk az adószámot)
 • Gazdasági társaság esetén már a megalapítás alapfeltétele az adószám létrehozása, amelyet automatikusan megkapunk
 • Amennyiben pedig magánszemélyként lenne szükségünk adószámra, azt a NAV-nál van lehetőségünk igényelni.

 

Mi a helyzet az EU-s adószámmal?

Az EU adószám (VAT-szám) egy olyan azonosító, amelyet az Európai Unió tagállamaiban működő vállalkozásoknak kell igényelniük, akik áruk vagy szolgáltatások kereskedelmét végzik tagállamok között. Az EU adószám segíti a határokon átnyúló kereskedelmet és az adózással kapcsolatos tevékenységeket az EU területén belül.

Ha jelenleg nem is tervezünk Magyarországon kívül értékesíteni, érdemes lehet attól függetlenül is adószámot igényelni, hiszen nincs extra költsége.

Hogyan lehet igényelni?

Az EU adószámot a NAV-tól van lehetőséged igényelni.

Az EU-s adószám felépítése

Az EU adószámoknak általában hasonló szerkezete van, bár az egyes tagállamokban lehetnek kisebb eltérések. Általában az adószám tartalmazza az országkódot, egy vagy több számkódot, és az ellenőrző számjegyet. Az országkód az adott tagállam kétbetűs rövidítése, amelyet az ISO 3166-1 alpha-2 szabvány határoz meg.

Konkrét példa: A MagNet Faktor EU-s adószáma: HU25978221 (Tehát a HU kezdőbetűk és a kötőjel előtti részből áll össze)

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy érvényes-e az EU-s adószám?

Az EU adószámok érvényességét ellenőrizhetjük az adott tagállam adóhatóságának online rendszerében. Az ellenőrző rendszer lehetővé teszi, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egy adott adószám érvényes és azonosítja az adott vállalkozást az adóhatóság előtt.

Lehetőségünk van az EU erre a célra létrehozott aloldalán is ellenőrizni az információkat.

Összefoglaló

Az adószám tehát az egyik alappillére a magyar vállalkozások törvényes működésének. Minden vállalkozásnak rendelkeznie kell adószámmal, amelyet a vállalkozás megalapítása során kap meg. Érdemes EU-s adószámmal is rendelkezni a nemzetközi kereskedelemhez.

Ha pedig sikeresen megalapítottuk vállalkozásunk, akkor vess egy pillantást a faktoring szolgáltatásra is, amely a stabil pénzügyek megteremtésében és a likviditásod fenntartásában fog támogatni!