Hogyan válasszunk faktoring céget?

2020.08.26. Olvasási idő: 2 perc

Hogy milyen szempontok alapján válassz faktoring céget? Segítünk kiigazodni! Vezethetsz kisvállalkozást, vagy lehetsz pénzügyi döntéshozó az ország egyik vezető multijánál, a faktorálás ideális pénzügyi megoldás lehet, ha nem akarod megvárni, amíg kiállított számláid ellenértéke befolyik, hanem a számla kiállítását követő 24 órán belül a bankszámládon szeretnéd látni az összeget.

Hogyan válasszunk faktoring céget?

 

Ez ugyanis a faktorálás egyik legfontosabb előnye, hogy segít a hosszú lejáratú számlák előfinanszírozásában, jellemzően már másnapi határidővel. Tehát faktoringgal a már kiállított számláid ellenértékét kapod kézhez hamarabb (legkésőbb másnap), így a saját pénzedhez jutsz hozzá szinte azonnal. Ezzel céged likviditása, cash flow állománya pozitív marad, ami nemcsak pénzügyileg teszi stabilabbá vállalkozásodat, de gyorsabban fejlesztheted is, azaz versenyelőnyt szerezhetsz. 

Mutatjuk azokat a szempontokat, amelyekre figyelj, ha faktoring céget keresel vállalkozásodnak! 

Faktorálás

Cégedre szabott szerződés, rugalmas feltételek 

Az egyik legfontosabb előnye a faktorálásnak, amellett, hogy rugalmas, így mindig a céged igényei szerint alakíthatod az együttműködést, hogy napokon belül friss pénzhez juthatsz. Például, ha váratlanul egy nagyobb megrendelést kapsz, akkor rövid időn belül elérhetővé válik számodra friss forrás és úgy tudod elvállalni azt a beszállítást vagy projektet, hogy tudod, nem lesz gondod a finanszírozással. Ha később kiderül, hogy mégsem elegendő a pénz, akkor a már meglévő összeg növelése is 1-2 nap alatt megtörténhet. Abban az esetben pedig, ha megszűnik a partnereddel a kooperáció, és nincs más vevőd, akit bevonnál helyette, úgy akár év közben is, bármikor lezárható az együttműködés.

 

Tehát tegyél fel néhány kérdést a rugalmassággal kapcsolatban:

 • Milyen gyorsan juthatsz pénzhez? Mennyi időbe telik a szerződéskötés?
 • Minden partneredet szükséges bevonni a faktorálásba?
 • Minden számlát kötelezően megfinanszíroznak, vagy te döntheted el, hogy melyikre kérsz előleget?
 • A céged növekedését a faktorcég is le tudja majd követni?
 • Milyen feltételekkel zárható le egy szerződés?

Használd ki ezt a likviditást segítő rugalmasságot, és élj vele! Válassz olyan faktor partnert, aki a lehető legjobban és leggyorsabban cégedre szabja ajánlatát! 

Faktoring

Kapcsolattartás, ügyfélszolgálat, gyors döntés

 Ahhoz, hogy gyors és jó döntéseket tudj hozni váratlan, de kedvező üzleti lehetőségek esetén, fontos, hogy azonnal kapj választ a finanszírozási igényeidre is. Az üzlet nem vár, ebben a faktorcég ügyfélszolgálatának reakcióideje és a jóváhagyások átfutási ideje nagy szerepet játszik. Legyen saját kapcsolattartód, akihez bármikor fordulhatsz, és kérdezhetsz, telefonon, e-mailben, vagy személyesen. Olyan szolgáltatót válassz, aki partnerként kezel!

 

Iparági jártasság

Részesítsd előnyben azokat a faktorcégeket, amelyek rendelkeznek olyan szolgáltatással, mely pontosan céged piaci szegmensének szól. Ezek a faktoring szolgáltatók pontosan ismerni fogják azon piaci szegmens jellemzőit, amiben vállalatod működik, az általad ismert pénzügyi kérdések jelentős részével vélhetően már találkoztak korábban, mi több, megoldással is rendelkeznek

Ne feledd, a faktorálás nem csak pillanatnyi mentőöv a likviditási és pénzügyi problémák tengerében, hanem hosszútávú üzleti stratégia is. 

 

Versenyképesség

 • Kérdezd meg, hogy milyen típusú ügyletekkel foglalkoznak, – faktoringban többféle konstrukció létezik, kulcsfontosságú a vállalkozásod számára a legmegfelelőbben kiválasztani.Van amikor a vevődért te felelsz és van mikor a faktorcég ezt átvállalja, van amelyik faktorcég vállal külföldi vevőket és van amelyik nem, az sem mindegy, hogy milyen devizában érhető el a szolgáltatás (csak Ft, esetleg Euró vagy Dollár is).
 • A számlák megelőlegezési mértéke általában 70-95% között mozog, iparági sajátosságoktól függően. Leggyakrabban ez 80-90%, de van olyan eset amikor 100%is lehet.
 • Az árazásra is vonatkozik a fenti, miszerint különböző iparágak lehetnek eltérő kockázatúak, de nagy szerepet játszik az ügylet nagysága vagy a vevőportfólió is, így mindenképpen tájékozódj, hogy a te cégedre hol, milyen feltételek vonatkoznak.

 

Kiegészítő szolgáltatások

Térképezd fel, hogy a finanszírozáson kívül milyen addicionális szolgáltatásokkal tudja a faktorcég segíteni a vállalkozásodat. Ezek a szolgáltatások mind abban segítenek, hogy a növekedésre tudj koncentrálni, ami magával hozza az új üzleti partnerek, vevők bevonását is, ami kellő háttérismeret nélkül nagy kockázatot jelenthet vállalkozásodra.

 • Egy felkészült faktor partner ezen is segít. Átvilágítja új vevőidet, ellenőrzi azok fizetési és pénzügyi megbízhatóságát mielőtt még üzletet kötnél velük. 
 • Ha induló vállalkozásod van, kevesen vagytoka faktorcég által végzett követelés menedzsment rengeteg energiát tud neked spórolni.
 • Speciális biztosítással sok álmatlan éjszakától menthet meg egy nem fizető partner esetén, de ha már baj van, akkor lényeges kérdés, hogy a behajtásban tudnak-e segítségedre lenni.

 

Ha kíváncsi vagy, mi hogyan csináljuk, kérj tőlünk visszahívást még ma!

Kapcsolatfelvétel