15+1 tipp a sikeres cégnév választásáshoz

2023.10.04. Olvasási idő: 3 perc

A vállalat neve befolyásolhatja üzletünk sikerességét. Egy emlékezetes és jól csengő névvel kiemelkedhetünk az üzleti mezőnyből. De milyen előírásoknak kell megfelelnünk, amikor nevet választunk? Vannak-e korlátok? Hogyan szabályozza ezt a törvény?

15+1 tipp a sikeres cégnév választásáshoz

Amikor vállalkozást indítunk, az első két dolog, amelyen el kell gondolkodnunk: milyen üzleti formában (például Kft., Bt. stb.) szeretnénk működni és milyen név alatt. Bár elsőre ez egyszerűnek tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon körülbelül félmillió vállalkozás tevékenykedik, kihívás egyedi és ütős nevet választani, ami még nincs használva.

Cégnév választás – Törvényi háttér

A vállalatnév minden gazdasági társaság alapításakor a társasági szerződés (vagy alapító okirat) alapvető része. A vállalatok ezen néven válnak jogi entitássá – amelyen keresztül jogokat szerezhetnek és kötelezettségeket vállalhatnak – és ezen az elnevezésen működnek.

A vállalatnevekkel kapcsolatos előírásokat a 1997. évi CXLV. törvény (Ctv.) tartalmazza, de a 1959. évi IV. törvény (Ptk.), valamint a 1997. évi XI. törvény (Vt.) a védjegyek és földrajzi jelzések védelméről is rendelkezik. Továbbá a 1996. évi LVII. törvény (Tptv.) is útmutató a vállalatnév kiválasztásánál, garantálva, hogy a vállalatok tisztességes piaci magatartást kövessenek és ne korlátozzák a versenyt.

A vállalkozások neve több elemből állhat, amelyek együtt egy egyedülálló és könnyen azonosítható elnevezést alkotnak.

A cégnév részei

Fő elnevezés

A fő elnevezés az a része a cégnévnek, ami leginkább azonosítja és megkülönbözteti a vállalkozást a többi cégtől. Ezt a részt gyakran nevezik fantázianévnek is. Ez a rész lehet akár idegen nyelvű kifejezés, rövidítés vagy mozaikszó, de latin betűkkel kell írni. Például kreatív elnevezések lehetnek, mint „Hét Csoda”, „Galaxis Ügynökség”, vagy „Tündérország”.

Tevékenységi kifejezés (opcionális)

Az elnevezésen belül lehetőség van egy olyan szó vagy kifejezés beillesztésére, ami bemutatja a cég fő tevékenységi körét. Ez segíthet a potenciális ügyfeleknek gyorsan felismerni, hogy mivel foglalkozik a cég. Példák lehetnek: „IT”, „építész”, „turisztikai” vagy „gazdálkodási”. Ha a cég több területen is tevékenykedik, elegendő csak a fő tevékenységi körét bemutatni.

Vállalati forma megjelölése

A vállalkozás nevének tartalmaznia kell a vállalkozás jogi formáját is. A jogi formát a törvény által meghatározott módon kell feltüntetni, például „Kft.”, „Bt.” stb.

Cégnév választás – Ezért rendkívül fontos

A vállalkozás neve az az eszköz, amellyel első benyomást kelthetsz, tehát nélkülözhetetlen, hogy helyesen válaszd meg.

A cégnév a vállalkozás arca. Egy figyelemfelkeltő és könnyen emlékezhető név előnyöket biztosít a piacon, segít abban, hogy kiemelkedj a tömegből. Ez az, amely az ügyfelekkel, felhasználókkal és partnerekkel való minden interakció során előtérbe kerül.

Gondolni kell arra, hogy a vállalkozás neve mennyire átlátható és milyen mértékben kapcsolódik a tevékenységedhez. Egy túlzottan szakmai vagy humoros név nem biztos, hogy érthető a célcsoportod számára. A praktikum is fontos: egy bonyolult név mindennapi használata kihívást jelenthet.

Most indítod a vállalkozásod? Érdemes a pénzügyi stabilitás érdekében igénybe venned a faktoring szolgáltatást, amelynek köszönhetően likviditásod nem kerül veszélybe.

A faktoring segítségével a kiállított számlád végösszegét 24 órán belül megkapod. Így már nincs akadálya, hogy akár hosszabb fizetési határidővel szerződj partnereiddel.

Többet szeretnék tudni a faktoringról

Cégnév generátor – Ha elakadtál volna

Bátran látogass el egy cégnév generátor oldalara, ahol lehetőséged van jól hangzó  nevet kapni. Ezek kiinduló pontnak rendkívül jók és utána igényeidnek megfelelően személyre szabhatóak.

 • NameMesh: Ez a weboldal több kategóriában is kínál névjavaslatokat.
 • Shopify Business Name Generator: Kifejezetten azok számára készült, akik online üzletet szeretnének indítani, és az elérhetőség mellett domain név javaslatokat is ad.
 • Novanym: Egyedi, brandelhető üzleti neveket kínál, sokszor már domain névvel együtt.
 • Naminum: A felhasználó által megadott kulcsszó köré generál névjavaslatokat.

Fontos, hogy a legtöbb ilyen generátor angolul működik csak, így, ha magyarul szeretnéd elnevezni a céged, akkor érdemes magyar fordításban is gondolkodni.

A legnépszerűbb Kft név felépítések

Mivel minden cégnévnek egyedinek kell lennie, így gyakori Kft. neveket nem lehet mondani, azonban a trendeket érdemes figyelembe venni és az alapján is dönteni:

 • A tulajdonos neve: Sok Kft. a tulajdonos vagy alapítók nevével kezdődik, például „Kovács és Társa Kft.” vagy „Nagy Bt.”
 • Tevékenységi kör: Sok cég a tevékenységi körét is beépíti a cégnevébe, mint „Pécsi Építő Kft.” vagy „Budapesti Ingatlan Kft.”
 • Helyszín: A vállalkozások gyakran belefoglalják a település nevét vagy a régiót, ahol működnek, például „Szegedi Villanyszerelő Kft.”
 • Minőségi jelzők: Sokan használnak olyan jelzőket, mint „Prémium”, „Gold”, vagy „Első Osztályú” a cégnevükben.
 • Kreatív, modern nevek: Az új vállalkozások hajlamosak olyan neveket választani, amelyek kreatívak és modernek, például „Innováció Hub Kft.” vagy „TechFront Kft.”

15+1 tipp a sikeres cégnév választásáshoz

 

 1. Egyszerűség: Válassz rövid és egyszerű nevet, amely könnyen emlékezhető.
 2. Kiejthetőség: A névnek könnyen kiejthetőnek kell lennie a célpiac nyelvén.
 3. Univerzalitás: Ha nemzetközi piacra törekszel, válassz olyan nevet, ami több nyelven is érthető és elfogadott.
 4. Egyértelműség: A névnek célszerű kapcsolódnia a vállalkozás tevékenységéhez.
 5. Eredetiség: Kerüld az elcsépelt és túlhasznált kifejezéseket.
 6. Kerüld a divatot: Ne válassz aktuális trendekhez kötődő nevet, amely hamar elavulhat.
 7. Jogi ellenőrzés: Ellenőrizd, hogy a választott név nincs-e már használatban és nem sértheti-e mások jogait.
 8. Domain név: Ellenőrizd, hogy a választott névhez kapcsolódó domain név elérhető-e.
 9. Kiejtés és írás: Az írott és a kiejtett forma ne térjen el egymástól.
 10. Pozitív asszociáció: Válassz olyan nevet, ami pozitív érzéseket kelt.
 11. Nemtől független: Ha nem specifikusan férfiaknak vagy nőknek szánt termékről/szolgáltatásról van szó, válassz semleges nevet.
 12. Rövidség: Kerüld a túl hosszú neveket, amelyek nehezen jegyezhetőek meg.
 13. Kerüld a számokat és írásjeleket: Ezek gyakran zavaróak lehetnek és nehezíthetik az emlékezetességet.
 14. Skálázhatóság: A névnek alkalmazkodnia kell a vállalkozás növekedéséhez és a potenciális termék/szolgáltatás bővítéshez.
 15. Visszajelzés: Kérj visszajelzést a névről potenciális ügyfelektől, barátoktól és családtagoktól.

      +1. Érzelem: Gondolj arra, milyen érzést szeretnél kiváltani az emberekben a név hallatán. Válassz olyan nevet, amely ezt az érzelmet tükrözi és megerősíti azt.

A cégnév kiválasztása tehát rendkívül fontos lépés: egy jól hangzó cégnév hozzájárulhat vállalkozásunk sikeréhez.

Kezdő vállalkozó vagy? Akkor ajánljunk figyelmedbe az alábbi pénzügyi cikkeinket:

Faktoring

Likviditás

BUBOR

Forgóeszköz

Tovább a pénzügyi blogba