9+1 fontos lépés az egyéni vállalkozásod sikeres elindításához

2023.11.08. Olvasási idő: 3 perc

Ideje a saját utadat járni? Az egyéni vállalkozás erre nagyszerű lehetőség, hiszen biztosítja, hogy magadnak dolgozz, saját időbeosztásod és értékrended szerint, neked tetsző eredményekkel. Az egyéni vállalkozás elindítása néhány egyszerű lépéssel megvalósítható Magyarországon. Cikkünkből azonban ennél sokkal többet tudhatsz meg a témáról!

9+1 fontos lépés az egyéni vállalkozásod sikeres elindításához

Cikkünk tartalma: 

 • Kinek ideális az egyéni vállalkozás 
 • Egyéni vállalkozás indítása a gyakorlatban – Lépésről lépésre 
 • Adózási formák egyéni vállalkozás indításához 
 • Egyéni vállalkozás indításához tartozó költségek 
 • Pénzügyi megoldások kezdő egyéni vállalkozóknak 
 • Gyakran ismételt kérdések egyéni vállalkozás elindításához 


Kinek lehet ideális az egyéni vállalkozói életforma?
 

 Az egyéni vállalkozás, ahogy ideális lehet bizonyos emberek számára, úgy nem mindenkinek. Nézzük néhány példát az ideális egyéni vállalkozó jellemzőire és életkörülményeire: 

 • Önállóság iránti vágy: Azok az emberek, akik szeretnek saját maguk döntést hozni,  irányítani az életüket, és az üzletüket, kiválóak lehetnek egyéni vállalkozóként. Az egyéni vállalkozóknak nincs főnökük, és önállóan döntenek az üzleti ügyekről. 
 • Kreativitás és vállalkozói szellem: Az egyéni vállalkozóknak gyakran vannak kreatív ötleteik, és hajlandóak kockázatot vállalni ezen új ötletek kipróbálásával. Az innováció és a vállalkozói szellem kulcsfontosságú lehet az egyéni vállalkozás sikeréhez. 
 • Rugalmasság: Az egyéni vállalkozóknak gyakran kell alkalmazkodniuk a változó körülményekhez és piaci feltételekhez. Rugalmasságuk segít abban, hogy sikeresen megfeleljenek az egyéni vállalkozással járó kihívásoknak. 
 • Szakmai ismeretek és képzettség: Az ideális egyéni vállalkozónak rendelkeznie kell az adott iparág vagy terület ismereteivel. A szakmai háttér és a képzettség segít, hogy hatékonyan működtesse az üzletét. 
 • Önfegyelem és kitartás: Az egyéni vállalkozóknak gyakran nagyfokú önfegyelemre van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan menedzseljék az időt és a feladatokat. Kitartásuk segít abban, hogy átvészeljék a nehézségeket, és folyamatosan fejlesszék az üzletüket. 
 • Pénzügyi stabilitás: Az egyéni vállalkozás indítása és működtetése pénzügyi beruházást igényel. Az ideális egyéni vállalkozó rendelkezik egy bizonyos mértékű pénzügyi stabilitással, vagy hozzáféréssel a szükséges forrásokhoz. 
 • Elkötelezettség a vállalkozás iránt: Az egyéni vállalkozóknak gyakran számottevő időt és energiát kell szentelniük az üzletüknek. Az ideális egyéni vállalkozók elkötelezettek az üzletük iránt, és hajlandóak keményen dolgozni a siker érdekében. 


Egyéni vállalkozás indítása – lépésről lépésre
 

 Az egyéni vállalkozói tevékenység indítása számos fontos  teendővel jár. Ügyfélkapus azonosítás után a Webes Ügysegéden keresztül, vagy személyesen, a NAV ügyfélszolgálatán át lehet megtenni a bejelentést, és a kezdő lépéseket. 

A regisztrációhoz ügyfélkapura van szükség. Ha esetleg ezzel nem rendelkeznél, itt tudsz regisztrálni. 

 1. A megfelelően kitöltött bejelentési űrlap – akár a Webes Ügysegéden, akár a NAV ügyfélszolgálatán át intézzük – jelentősen lerövidítheti az ügyintézési időt. A NAV azonnal kijelöli az adószámot, beszerzi a statisztikai számjelet, és regisztrálja az egyéni vállalkozót. 
   
 2. Az ÖVTJ-kódok (Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke) a választott tevékenység meghatározására szolgálnak. Fontos, hogy ellenőrizzük, hogy választott tevékenységünk engedélyköteles-e, és hogy megfelelünk-e a jogszabályi követelményeknek. 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen adózási formát választunk ki a folyamat során, hiszen ez jelentősen befolyásolja az egyéni vállalkozás költségeit. Nézzük milyen lehetőségeink vannak! 


Adózási formák egyéni vállalkozás indításához
 

 Egyéni vállalkozóként alapvetően kettő adózási forma közül választhatunk: az egyik a KATA, a másik az átalányadózás. Amennyiben céges ügyfeleink is vannak a KATA semmiképp sem választható. A KATA (Kisadózó vállalkozások tételes adója) korábban kedvezőbb volt, de most már szűkítették a jogosultságokat. Havonta fix összegű adót kell fizetned, amely kiváltja az összes többi – a vállalkozásod után fizetendő – adót és járulékot. Fontos tudni, hogy ezt az adót még akkor is meg kell fizetned, ha nincs bevételed egy adott hónapban, továbbá, hogy nem alkalmazható bérbeadásnál. 

Az átalányadó egy másik lehetőség, amellyel akkor élhetsz, ha nem csak magánszemélyeknek akarsz számlát kiállítani. A lényege, hogy a költséghányad segítségével csökkentheted a jövedelmed után fizetendő adót. A költséghányad kategóriától függ, és lehet 40%, 80% vagy 90%. 

Fontos, hogy mielőtt az átalányadót választod, konzultálj egy könyvelővel a tevékenységeddel kapcsolatban, mivel a helyes tevékenységkiválasztás nagyban befolyásolja az adókulcsot. 


Pénzügyi megoldások kezdő egyéni vállalkozóknak
 

 Kezdő vállalkozóként hitelt még nem fogunk kapni, azonban likviditásunk különösen az első időszakban igencsak fontos  

A faktoring segítségével, a fizetési határidőtől függetlenül, már a számla kiállításának a napján megkaphatjuk a számla ellenértékét. Így azonnal hozzájuthatunk a saját bevételünkhöz és elkerülhetjük a későbbi beszedés és behajtás kényelmetlenségeit is. Próbáld ki kalkulátorunkat: 

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 7,250%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

 


Gyakran ismételt kérdések egyéni vállalkozás elindításához
 

 Mi az az egyéni vállalkozás? 

Az egyéni vállalkozás olyan jogi entitás, amelyet egyetlen személy alapít és üzemeltet. Az egyéni vállalkozó felel a vállalkozás működéséért. 

Milyen előnyei vannak az egyéni vállalkozás indításának? 

Az egyéni vállalkozás előnyei közé tartozik, hogy díjmentesen indítható, alacsony költségekkel fenntartható, nincs hozzá szükség törzstőkére, vagy alkalmazottak foglalkoztatására. Az egyéni vállalkozó teljes mértékben autonóm módon dönthet a vállalkozás ügyeiben, továbbá tevékenysége szüneteltethető is. 

Kik lehetnek egyéni vállalkozók? 

Egyéni vállalkozó lehet magyar, EU-s vagy EGT tagországbeli állampolgár, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár, aki betöltötte a 18 évet, nem áll gondnokság alatt, nincs más egyéni vállalkozói jogviszonya, és nem rendelkezik olyan büntetett előélettel, amely kizárná a vállalkozást. 

Milyen lépések szükségesek az egyéni vállalkozás indításához? 

Az egyéni vállalkozás indításához a következő lépések szükségesek: 

 • Ügyfélkapu regisztráció 
 • Székhely megadása 
 • Tevékenységi kör választása 
 • Adózási forma kiválasztása 
 • Adószám kiadása 
 • Kamarai regisztráció 
 • Iparűzési adó bejelentése 
 • Kereskedelmi tevékenység bejelentése 
 • Számlázó program kiválasztása 
 • Pénzügyi megoldások, mint a faktorálás használata (opcionális) 
 • Könyvelő alkalmazása, szükség esetén 

Hogyan lehet Ügyfélkaput regisztrálni? 

A regisztráció az Ügyfélkapu hivatalos weboldalán végezhető el. A személyazonosság igazolásához személyi igazolvány, lakcímkártya szükséges. 

Milyen adózási formákat lehet választani az egyéni vállalkozásnál, és ezek milyen előnyökkel járnak? 

Az egyéni vállalkozások több adózási forma közül  választhatnak. Az ÁFA alanyi mentesség előnye, hogy a vállalkozó évi 12 millió forintos bevételig mentesül az ÁFA-fizetési kötelezettség alól. A KATA fix havi adót szab meg, ami könnyebb adminisztrációt, és alacsony terheket jelenthet. 

További hasznos cikkek egyéni vállalkozóknak: 
 

Így válassz cégnevet 

Időgazdálkodási technikák 

7+1 tipp az ügyfélkapu használatához 

Pénzügyi terv ingyenes sablonnal 

Mindent a faktoringról