Kft költségei: Indulási tippek és havi költségek

2024.05.13. Olvasási idő: 8 perc

Mielőtt saját vállalkozást alapítanánk, fontos megismerni az egyes vállalkozási formák előnyeit és hátrányait, hogy könnyebben tudjunk dönteni. Mennyibe kerül az adott cégforma elindítása és működtetése? Milyen kötelezettségek hárulnak ránk? Milyen hosszú a cégalapítási eljárás? Milyen speciális szabályokat kell betartani? Most részletesen megvizsgáljuk a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) jellemzőit.

Kft költségei: Indulási tippek és havi költségek

Cikkünk tartalma:

 • Ismerd meg a legfontosabb vállalkozási formákat
 • A különböző cégformák előnyei és hátrányai
 • A választás szempontjai
 • A Kft. rövid leírása
 • A Kft. előnyei
 • A Kft. hátrányai
 • alapításának lépései és költségei
 • Speciális szabályok és előírások
 • A Kft. működtetése során felmerülő kötelezettségek (pl. könyvelés, adózás).
 • A tulajdonosok felelőssége
 • Pénzügyi megoldások Kft. számára
 • Adózási formák Kft. számára

 

Ismerd meg a legfontosabb vállalkozási formákat

Egyéni vállalkozás:

Előnyök: Az egyéni vállalkozás alapítása és működtetése egyszerű, gyors és olcsó. A vállalkozó maga dönt a vállalkozás irányításáról, és nincs szükség külön jogi személy létrehozására.

Hátrányok: A vállalkozó teljes felelősséggel tartozik a vállalkozás adósságaiért, ami azt jelenti, hogy személyes vagyonát is kockáztatja. Az egyéni vállalkozás adózása is lehet összetettebb.

Egyéni vállalkozással foglalkozó tartalmaink: Táppénz egyéni vállalkozóként ; egyéni vállalkozás indítása

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.):

Előnyök: A tulajdonosok felelőssége a befektetett tőkéjük mértékére korlátozódik. Ez a forma vonzó lehet azok számára, akik alacsonyabb kockázat mellett szeretnének vállalkozni.

Hátrányok: A Kft. alapítása bonyolultabb és időigényesebb az egyéni vállalkozáshoz képest, emellett alaptőke követelmény is van. A működtetés során nagyobb adminisztrációs terhek merülhetnek fel.

Részvénytársaság (Rt.):

Előnyök: Az Rt. jellemzője a tőzsdére lépés lehetősége és a részvényekkel való kereskedés. A vállalat nagyobb tőkéhez juthat a részvények kibocsátása révén, ami segítheti a növekedést.

Hátrányok: Az Rt. alapítása és működtetése magasabb költségekkel jár. A társaság irányítását nagyobb szabályozottság és formális követelmények jellemzik.

A megfelelő vállalati forma kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve a vállalkozás céljait, tevékenységi területét, a kezdeti tőkét, valamint az egyéni felelősségvállalási hajlandóságot.

A választás szempontjai

A megfelelő vállalati forma kiválasztása fontos lépés egy vállalkozás indítása során. Ehhez alaposan meg kell vizsgálni az egyes formák előnyeit és hátrányait, valamint a működtetéssel járó költségeket és kötelezettségeket. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés meghozatalakor:

Alapítási és működési költségek:

Alapítási költségek: Egy vállalkozás elindításának költségei nagymértékben eltérhetnek az egyes vállalati formák esetében. Egyéni vállalkozás alapítása általában olcsóbb, míg egy Kft. vagy Rt. alapítása jelentősebb költségekkel járhat.

Működési költségek: Az üzemeltetéshez kapcsolódó költségek is változhatnak, például könyvelési és adminisztratív kiadások, valamint esetlegesen szükséges biztosítások.

Jogszabályi kötelezettségek:

Kötelezettségek típusa: Minden vállalati forma különböző jogszabályi és adózási követelményeknek kell megfeleljen. Például az egyéni vállalkozók egyszerűsített adózási módokat választhatnak, míg egy Kft. szigorúbb adózási és könyvelési kötelezettségekkel szembesül.

Felelősség: Fontos megérteni a vállalati formákhoz kapcsolódó felelősségi kockázatokat. Például az egyéni vállalkozók teljes mértékben felelősek a vállalkozás adósságaiért, míg egy Kft. esetében a tulajdonosok felelőssége korlátozott.

Eljárás hossza:

Alapítási folyamat: Az egyéni vállalkozás alapítása gyors és egyszerű, míg a Kft. és Rt. létrehozása hosszabb és összetettebb eljárást igényelhet.

Adminisztrációs teher: Az egyes vállalati formákhoz kapcsolódó adminisztrációs eljárások eltérőek. Egy Kft. esetében a cégnyilvántartásba való bejegyzés és más jogi eljárások hosszabb időt vehetnek igénybe.

Jövőbeli tervek és növekedési potenciál:

Növekedési lehetőségek: A vállalati forma kiválasztásakor érdemes mérlegelni a jövőbeli tervek és növekedési lehetőségek szempontjait is. Az Rt. előnyös lehet, ha nagyobb tőkéhez szeretne jutni a vállalkozás, míg az egyéni vállalkozás vagy a Kft. jobb lehetőség lehet kisebb, helyi szintű tevékenységekhez.

Viszont most térjünk át kifejezetten a Kft. előnyeire, hátrányaira, költségeire.

Ha picit pihennél olvasd el cikkünket majd térj vissza: Tippek a jó cégnév választáshoz

A Kft. rövid leírása

A korlátolt felelősségű társaság, röviden Kft., az egyik legnépszerűbb vállalati forma Magyarországon és számos más országban is. A Kft. jellemzői olyan előnyöket kínálnak, amelyek vonzóvá teszik ezt a vállalati formát a vállalkozók számára.

A kft főbb jellemzői:

Korlátolt felelősség: A Kft. legfontosabb jellemzője, hogy a tulajdonosok felelőssége a befektetett tőkéjük mértékére korlátozódik. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok nem felelnek személyes vagyonukkal a társaság adósságaiért vagy kötelezettségeiért.

Társasági forma: A Kft. önálló jogi személy, ami azt jelenti, hogy a vállalkozás önálló jogi alanyként létezik, és jogilag elválasztódik a tulajdonosoktól. Ennek köszönhetően a vállalat önállóan is jogokat és kötelezettségeket vállalhat.

Alaptőke: A Kft. alapításához szükséges alaptőke minimális összege Magyarországon 3 millió forint, de más országokban eltérő lehet. Ez a tőke biztosítja a társaság stabil működését, és a tulajdonosok elkötelezettségét jelzi.

Tulajdonosi struktúra: A Kft. több tulajdonossal is létrehozható, de akár egyetlen személy is lehet a tulajdonosa. A tulajdonosok részesedése arányában határozzák meg a társaság döntéshozatali struktúráját.

Irányítás: A Kft. irányítását a tulajdonosok által kinevezett ügyvezető végzi, aki a társaság mindennapi működéséért felelős.

Könyvelés és beszámolás: A Kft. működtetése során a társaságnak kötelessége pontos könyvelést vezetni és éves beszámolót készíteni a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

A Kft. cégforma előnyei

Korlátozott felelősség:

A Kft. nevét az adja, hogy a tulajdonosok felelőssége korlátozott: csak a társaságba befektetett tőkéjük mértékéig. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok nem felelnek személyes vagyonukkal a társaság adósságaiért vagy kötelezettségeiért.

Rugalmas tulajdonosi struktúra:

A Kft. lehetőséget nyújt egy vagy több tulajdonos részvételére. Így alkalmas kisebb és nagyobb vállalkozások számára egyaránt, a tulajdonosok igényeihez igazodva.

Jogi személyiség:

A Kft. önálló jogi személy, ami azt jelenti, hogy a társaság saját nevében köthet szerződéseket, pert indíthat és perelhető. Ez lehetővé teszi a társaság számára a független gazdálkodást és üzleti tevékenységet.

Tőke biztosítása:

A Kft. alapításához szükséges minimális alaptőke biztosítja a társaság stabilitását és elkötelezettségét. A tőke rendelkezésre állása növeli a bizalmat a partnerek és hitelezők irányába. Emellett könnyebbség, hogy nem kell azonnal rendelkezésre álljon a teljes összeg, illetve nem csak készpénz, hanem ingóság, ingatlan, szellemi tulajdon is kerülhet az alaptőkébe. Amennyiben nem áll rendelkezésre induláskor, az alapító okiratba kell foglalni a fennálló összeg biztosításának határidejét. 

Adózási és számviteli előnyök:

A Kft. különálló adózási egységként működik, ami lehetővé teszi az adózási és számviteli előnyök kihasználását, például költségelszámolást és adókedvezményeket.

Vonzó üzleti partnereknek és befektetőknek:

A Kft. jogi személyiségének köszönhetően vonzó lehet üzleti partnerek és potenciális befektetők számára is, mivel stabilabb és hitelesebb képet mutat egyéni vállalkozással összehasonlítva.

Hosszú távú működési lehetőségek:

A Kft. alapításával létrehozott vállalkozás hosszú távon is folytathatja működését, függetlenül az eredeti tulajdonosok személyes élethelyzetétől vagy változásaitól.

A Kft. hátrányai

Alaptőke követelmények:

A Kft. alapításához szükséges minimális alaptőke összegét jogszabály határozza meg. Magyarországon ez 3 millió forint, ami lehetőséget jelent arra, hogy a társaság elinduljon és működjön, ugyanakkor magasabb összeg, mint ami egy egyéni vállalkozás indításához szükséges.

Adminisztrációs terhek:

A Kft. működtetése során jelentős adminisztrációs kötelezettségek merülnek fel. Ide tartozik például a társasági dokumentumok (alapító okirat, taggyűlési jegyzőkönyvek) karbantartása, a rendszeres beszámolók és éves jelentések készítése, valamint az adó- és járulékfizetési kötelezettségek.

Költségek:

A Kft. alapítása és működtetése magasabb költségekkel jár, mint például egy egyéni vállalkozásé. A cégnyilvántartásba vételi díjak, jogi és könyvelési szolgáltatások költségei jelentősek lehetnek.

Szabályozottság:

A Kft. működését szigorú jogszabályok szabályozzák, ami növelheti az adminisztrációs terheket és a felelősséget. A társaságnak követnie kell a cégműködéssel kapcsolatos jogszabályokat és szabályokat, például a számviteli és adózási előírásokat.

Társasági döntések összetettsége:

A Kft. döntéshozatali folyamata általában összetettebb és formálisabb, különösen akkor, ha több tulajdonosa van a társaságnak. A taggyűlések és egyéb döntéshozatali folyamatok idő- és erőforrásigényesek lehetnek.

Átláthatóság és felügyelet:

A Kft. működése több átláthatósági és felügyeleti követelménynek van alávetve, ami a vállalkozók számára további ellenőrzési és jelentési feladatokat jelenthet.

Kft. alapításának lépései

Az alapítási folyamat előtt érdemes alaposan megtervezni a vállalkozás indítását.

1. Az alapítás stratégiájának megtervezése

Az alapítási folyamat előtt érdemes alaposan megtervezni a vállalkozás indítását. Néhány fontos szempont:

 • Társasági forma: Döntsd el, hogy egyszemélyes vagy többszemélyes Kft.-t szeretnél alapítani.
 • Cégnév kiválasztása: A cég neve legyen egyedi, és ne hasonlítson túlságosan más cégek nevére. (Legalább 3 karakterrel el kell térjen.) Ellenőrizd a cégnév egyediségét, és szükség esetén több névvariációt is készíts elő.
 • Székhely megjelölése: A székhely lehet saját tulajdon, bérlemény, vagy igénybe vehetsz székhelyszolgáltatást is. Az ingatlan jogszerű használatát dokumentumokkal kell igazolnod.
 • Tevékenységi körök megadása: Add meg a társaság fő tevékenységi körét és egyéb tevékenységeit a hivatalos TEÁOR kódok szerint.
 • Speciális engedélyek: Egyes tevékenységekhez szükség lehet szakhatósági vagy működési engedélyek beszerzésére, valamint szakmai végzettségre.
 • Társasági szerkezet: Határozd meg a társaság tagjait és az egyes tagok törzsbetétjének arányát. A minimális törzstőke 3 millió forint, mely lehet pénzbeli vagy apport hozzájárulás is.
 • Ügyvezető és felügyelő bizottság: Dönts az ügyvezető személyéről, a könyvvizsgáló és felügyelő bizottság meglétéről.
 • Taggyűlés gyakorisága: Határozd meg a taggyűlés gyakoriságát és helyszínét.
 • Ha mindezeket a kérdéseket átgondoltad, elkészítheted a cégiratokat.

 

2. Szükséges dokumentumok begyűjtése

Az alapításhoz szükséges dokumentumok különböznek az egyszemélyes és többszemélyes Kft. esetében:

Egyszemélyes Kft.:

 • Alapító tag személyi igazolványa, lakcímkártyája, adókártyája.
 • Székhely, telephely vagy fióktelep használatát igazoló dokumentumok.
 • Ügyvezető személyazonosításra alkalmas igazolványa, lakcímkártyája, adókártyája.

Többszemélyes Kft.:

 • Tagok személyes adatai (személyi igazolvány szám, anyja neve, születési hely, személyi szám, lakcím).
 • A tervezett cég név, idegen nyelvű név.
 • A társaság fő tevékenysége és egyéb tevékenységi körei.
 • Képviselő (ügyvezető) neve.
 • Székhely, telephely pontos címe és hozzájárulási nyilatkozat.

 

Cégiratok elkészítése

 • Ügyvédi segítség: Az alapításhoz szükséges jogi dokumentumok elkészítésében ügyvéd segítsége elengedhetetlen.
 • Dokumentumok aláírása: Az iratok előkészítése és ellenőrzése után a megfelelő személyek (alapítók, tagok, ügyvezetők) aláírják a dokumentumokat.
 • Cégbírósági bejegyzés: Az ügyvéd az aláírt dokumentumokat benyújtja a cégbíróságnak, amely általában 1-2 nap alatt bejegyzi a társaságot a cégjegyzékbe.

4. Az alapítás költségei

Törzstőke: A Kft. alapításához szükséges minimális törzstőke 3 millió forint. Ez lehet pénzbeli vagy apport hozzájárulás.

Eljárási díjak: Egyszerűsített eljárás esetén a folyamat illetékmentes, és nincs közzétételi díj. Normál eljárás esetén 100 000 forint és 5 000 forint közzétételi díj.

Ügyvédi munkadíj: Az ügyvédi szolgáltatások díja változó, így ajánlott több ajánlatot is bekérni.

A sikeres alapítás után a társaság megkezdheti működését, miután a bejegyzési végzés és egyéb tájékoztatás megérkezik.

Kötelezettségek a Kft. működtetése során

A korlátolt felelősségű társaság (Kft.) működtetése során számos kötelezettség és felelősség merül fel, amelyekre a vállalkozóknak és a vezetőknek oda kell figyelniük a sikeres és törvényes működés érdekében.

Könyvelés:

A Kft. köteles pontosan és naprakészen vezetni a számviteli nyilvántartásait, valamint éves beszámolót és egyéb jelentéseket kell készítenie. A megfelelő könyvelési rendszer kialakítása és fenntartása elengedhetetlen a társaság pénzügyi helyzetének és teljesítményének nyomon követéséhez.

Adózás:

A Kft. köteles betartani az adózási jogszabályokat, és időben teljesíteni az adóbevallásokat és adófizetési kötelezettségeket. Ez magában foglalja az általános forgalmi adót (ÁFA), a társasági adót, az alkalmazottak utáni járulékokat és egyéb adókat.

Jogszabályi megfelelés:

A Kft.-nek minden tevékenységét a vonatkozó jogszabályok és szabályozások szerint kell végeznie. Ez magában foglalja a számviteli, munkaügyi, adatvédelmi, egészségügyi és biztonsági előírásokat.

Adminisztráció:

A társaságot terhelő adminisztratív kötelezettségek közé tartozik például a cégjegyzékben szereplő adatok frissítése, szerződések és más jogi dokumentumok megkötése és megőrzése, valamint különféle jelentések és adatszolgáltatások benyújtása.

Zárszámadás és nyereségfelosztás:

Az éves zárszámadás és a nyereség felosztása a tulajdonosok között a Kft. taggyűlésén történik, a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

Az egyszemélyes Kft

A több- és egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság (Kft.) között a fő különbségek a társaság tagjainak száma, a tulajdonosi struktúra, valamint a működtetés módja körül találhatók.

 1. Tagok száma:
 • Egyszemélyes Kft.: Csak egy tagja van, aki egyben a tulajdonos is.
 • Többszemélyes Kft.: Több tulajdonosa van, a tagok száma általában nincs korlátozva.
 1. Tulajdonosi struktúra:
 • Egyszemélyes Kft.: A cég tulajdonosa egyetlen személy, aki a teljes törzstőkével rendelkezik.
 • Többszemélyes Kft.: A tulajdonosi struktúra több tagból áll, akik között a törzstőke feloszlik. A tagok arányosan vagy előre meghatározott arányban osztoznak a törzstőkén.
 1. Törzstőke és betételhelyezés:
 • Egyszemélyes Kft.: A teljes törzstőke egyetlen személytől származik, és közvetlenül a tulajdonos rendelkezésére áll.
 • Többszemélyes Kft.: A törzstőke több tag közötti megosztása történik, és a betételhelyezések is a tagok egyéni hozzájárulásaitól függnek.
 1. Ügyvezetés és felügyelet:
 • Egyszemélyes Kft.: Az ügyvezető általában maga a tulajdonos és egy személy dönt a cég ügyeiben.
 • Többszemélyes Kft.: Az ügyvezetőket a tagok választják, és a döntéseket a taggyűlésen hozott határozatok alapján végzik. Felügyelő bizottság vagy könyvvizsgáló megbízása is előfordulhat.

Induló költségek közötti különbség az egyszemélyes és a többszemélyes Kft között

Az egyszemélyes Kft. alapítása általában olcsóbb, mint a többszemélyes Kft. alapítása. Ez a következő okoknak köszönhető:

 • Az egyszemélyes Kft-nek nincs szüksége társasági szerződésre.
 • Az egyszemélyes Kft. alapító okirata egyszerűbb, mint a többszemélyes Kft. társasági szerződése.

Ezen kívül azonban az adózási, könyvelési és adatszolgáltatási kötelezettségek azonosak, így az egyszemélyes Kft. költségei nagyban megegyeznek a többszemélyes Kft. költségeivel.

Adózási formák Kft. esetén

A korlátolt felelősségű társaság (Kft.) számára két adózási rendszer közül választhatunk:

 • Kisvállalati adó (KIVA):
 • Társasági adó (TAO):

A megfelelő adózási rendszer kiválasztása a vállalkozás költségszerkezetétől, profittermelési képességétől és a kifizethető osztalék mértékétől függ.

Mindkét adózási rendszer esetén a Kft.-re a számviteli törvény vonatkozik, ami számviteli beszámoló készítését és közzétételét teszi szükségessé. Emiatt érdemes könyvelő segítségét igénybe venni.

Kisvállalati adó (KIVA)

A KIVA kedvező adózási forma azoknak a cégeknek, amelyek átlagos alkalmazotti létszáma nem haladja meg az 50 főt, illetve a bevételük és a mérlegfőösszegük nem haladja meg a 3 milliárd forintot.

Ez az adózási forma egyszerűbb, mint a TAO, és különösen előnyös a beruházás- és foglalkoztatásintenzív vállalkozások számára. A 11% KIVA adókulcs helyettesíti a 9%-os TAO-t, a 15,5%-os társadalombiztosítási járulékot és az 1,5%-os szakképzési hozzájárulást, és a társaságban maradó nyereséget adómentesen hagyja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a KIVA nem váltja ki az osztalék után fizetendő 15,5%-os szociális hozzájárulási adót. Így az osztalék után fizetendő adók a következők: 15% személyi jövedelemadó, 15,5% szociális hozzájárulás (éves felső határig) és 11% KIVA.

A KIVA leginkább azoknak a vállalkozásoknak előnyös, amelyek magas bérköltséggel dolgoznak, a tulajdonosok nem vesznek ki osztalékot, és a nyereséget visszaforgatják a cégbe.

 

Társasági adó (TAO)

A TAO hasonló az egyéni vállalkozások jövedelemadózásához. A bér utáni adó és járulékfizetést a nyereségadó és az osztalékadó követi, de itt nem érvényesül a pénzforgalmi szemlélet. Ez azt jelenti, hogy az adott év bevételeként kell figyelembe venni egy már teljesített munkához kapcsolódó számla értékét, még akkor is, ha a fizetés az adott évben nem történik meg.

Az adóalap a számviteli törvény szerinti adózás előtti eredmény, amelyet a törvény által meghatározott korrekciós tételekkel módosítanak. Amennyiben az adóalap nem éri el az elvárt jövedelem szintjét, jogszabályi vélelemként feltételezett adóalap állapítható meg.

A TAO mértéke 9%.

A Kft. költségeibe az iparűzési adó is természetesen beletartozik. Az iparűzési adóról itt írtunk bővebben.

Fontos pénzügyi megoldások Kft-k számára: A faktoring

A faktoring az a folyamat, amikor a vállalkozások eladják a  az általuk kiállított számlákat. Mi azonnal kifizetjük a számla összegének egy részét, jellemzően a 90%-át, majd teljesítéskor a fennmaradó (költségekkel csökkentett) részt is, ezenkívül  átvesszük a kintlévőségek kezelését,beszedését, behajtását. Ennek köszönhetően a vállalkozásod gyorsan hozzájut a szükséges likviditáshoz, anélkül, hogy ki kellene várnia a hosszabb fizetési határidőket.

A faktoring a modern pénzügyi megoldások közé tartozik, segít megszabadulni a mindennapi likviditási gondoktól, és jelentősen javítja a vállalkozás fizetőképességét. A faktoring lehetőséget kínál mind a kis-, mind a nagyvállalatok számára, mivel működése eltér a hagyományos hitelétől: nem számít, hogy vállalkozásod hosszú vagy rövid múltra tekint vissza, vagy hogy milyen a pénzügyi helyzete. A legfontosabb, hogy megbízható partnerekkel dolgozz együtt.

A finanszírozás teljes folyamata egyszerűen, online zajlik.

Próbáld ki kalkulátorunkat:

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 7,250%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek