A válság legjobb ellenszerei — tapasztalatok 2020-ból

2021.03.08. Olvasási idő: 2 perc

Ebben a blogbejegyzésben azokat a gyakorlatokat gyűjtöttük össze, amiket az alkalmazkodásról tanultunk, és amiket elengedhetetleneknek tartunk a jövő üzleti sikereihez vezető úton.

A válság legjobb ellenszerei — tapasztalatok 2020-ból

Nagyjából egy éve kezdődött az az új időszámítás, amit pandémiának nevezünk, ami átírta életünk minden területét. Sosem tudhattuk, mit hoz a jövő, de várakozásaink nem álltak még ennyire ingatag lábakon.

 

A válság természete 

A válság az a súlyosan bizonytalan állapot, aminek kimenetele pozitív és negatív is lehet. A köztudatban ez a szó erősen negatív kicsengésű, de válsághelyzetben nem szükségszerű az események rossz kimenetele. Ez az állapot érzékeink kiélesedését, reaktív működést, gyors állapotfelmérést és döntéshozatalt követel tőlünk. Felélednek vadász és prédaösztöneink, aminek hatására szervezetünk adrenalint termel, reagálva a külső nyomásra. Egyénenként változik az emberek reakciója egy ilyen helyzetben, összeségében sprint távon kamatoztatható állapot, hosszútávon kizsigereli az egyéneket. De milyen hatással van a válság az üzleti élet színterére? 

 

A válsághelyzet hatásai az üzleti élet dinamikájára 

Azt szokták mondani, hogy egy csapat olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. Ez az állítás válság idején hatványozottan igaz. Az események felgyorsulnak, ráadásul sokkal magasabb fokú precizitást igényelnek, mivel minden hiba, minden elvesztegetett erőforrás komoly következményeket von maga után. Lehetőségek és megoldandó problémák záporoznak kiszámíthatatlan ritmusban, ügyességi játékká válik az üzleti élet. A megszokott stratégiai gondolkodásunk alapkövei megsérülhetnek. Sérülhet a szuverenitásunk, a likviditásunk és cash flow gondjaink keletkezhetnek. 

Faktorálás

A kulcs a rugalmasság 

Akár magánéletünkről, akár cégünkről van szó, válság idején a legjobb, amit tehetünk, hogy minden eddig kőbevésettnek hitt gyakorlatunkat félretesszük, és csak azt vizsgáljuk, hogy jelenleg mi történik, milyen problémákra kell választ adnunk, milyen eszközökkel rendelkezünk, és reálisan milyen lehetőségekkel számolhatunk a közeljövőben. 

Ez az újratervezés nagyfokú rugalmasságot követel tőlünk, ami annál több erőfeszítést igényel, minél kötöttebb cégünk általános működése. Céged kötöttsége nem csak munkafolyamataidtól függ. Fontos tényező ebben a kérdésben a rendelkezésedre álló kapcsolati háló, céged likviditása, cash flow-d érzékenysége, és döntéseid természete. 

 

Néhány egyszerű eszköz rugalmasságod fokozására 

 

Indikátormutatók: ha eddig még nem tetted, kezdd el monitorozni azokat a mutatóidat, amik figyelmeztethetnek a közelgő válsághelyzetre. Olyan szabályszerűségekre gondolj, amik elsősorban céged belső életében jeleznek valamilyen fennakadást. Egyéni szinten ilyen lehet napi olvasatlan e-mailjeidnek a száma átlagos levélforgalom esetén. Céges szinten jó mutató lehet a profitráta vagy a kintlévőségek összértékének növekedése. 

 

Adminisztráció minimalizálása: minél komplexebb céged működése, annál több a papírmunka. Ha esetleg valamilyen speciális iparágban dolgozol, az adminisztrációs többlet elkerülhetetlen. Ha nem tudod csökkenteni az adminisztráció mennyiségét, próbálj meg minél több folyamatot automatizálni vagy kiszervezni. Szolgáltatásaink egyik alapköve a kintlévőségekhez kötő adminisztráció átvállalása partnereinkről. Azt tapasztaltuk, hogy csupán ez az „apróság” elképesztő segítséget jelent a cégek számára, hogy kintlévőségeik nyilvántartásával nem nekik kell foglalkozniuk. 

 

Faktorálás: Finanszírozod gazdasági növekedésed, mialatt biztosítod anyagi stabilitásod — ez maga a faktoring. Le nem járt számláid amolyan parkolók, amikben a pénzed csücsül. Ebből a várakozásból semmilyen hasznod nem származik. Nem kapsz érte kamatot és semmilyen jutalmat. Ellenben adminisztrációs terheket jelent céged számára, számon kell tartanod őket, kritikus esetben késedelmi kamatokkal vagy behajtással is foglalkoznod kell miattuk, rontva céged rugalmasságátUgye, hogy sokkal könnyebb lenne mindezek nélkül? 

 

Faktoráltass nálunk! Kintlévőségeid értékének 90%-át akár már a számla kiállítás napján kézhez kaphatod. Ez javítja céged likviditását, pozitív cash flow-t biztosít, tehát maximalizálja céged pénzügyi rugalmasságát. 

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 8,375%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek