Adóbevallási határidők 2023-ban: Adóbevallási dátumok és kisokos

2023.04.09. Olvasási idő: 3 perc

Bármilyen adózási formában is vállalkozunk egy dologra bizton számíthatunk: adóbevallások és egyéb kötelezettségek várnak majd minket, amelynek elmulasztása komoly költségvonzattal járhat vállalkozásunk számára. Mostani cikkünk segítségével a KATA-s, egyéni és társas vállalkozások számára is igyekszünk segítséget nyújtani, hogy melyek azok az adóbevallási határidők, amelyeket feltétlen szükséges tartanunk.

Adóbevallási határidők 2023-ban: Adóbevallási dátumok és kisokos

A sikeres vállalkozás fontos pontja, hogy mindamellett, hogy jó üzleti tervvel és pénzügyi megoldásokkal rendelkezünk, adózási kötelezettségeinknek is tegyünk eleget. A magyar adózási rendszer kötelezettségei sokszor amennyire bonyolultak, annyira egyértelműek is. Legalábbis vannak olyan területek, ahol nincs meglepetés: miután megkaptuk a fizetendő összeg mértékét, egyértelmű, hogy hova és mikor szükséges utalni. Nézzük, hogy adózási formától függően milyen időpontok azok, amelyekre ügyelnünk kell. 

Cikkünk tartalma: 

 • KATA adóbevallási határidők 
 • Egyéni vállalkozó adóbevallási határidők 
 • Társas vállalkozások adóbevallási határidők 
 • Vállalkozási formától független adóbevallási határidők 

KATA adóbevallási határidők 

 A KATA adónem rendkívül nagy változásokon ment át 2022-ben, amely sokak számára negatívan hatott. Sokáig ezen adózási forma volt Magyarországon a legnépszerűbb, nem véletlenül. Mindössze havi 25, 50 vagy 75 ezer forint megfizetésével az összes havi adóterhet rendeztük az állam felé és 12 millió forint értékhatárig ebben nem is volt változás. (A KATA változtatásának okáról bővebben olvashatunk ebben a cikkben) 

2022 szeptemberétől azonban már csak azok lehetnek KATA-sok, akik kizárólag magánszemélyeknek nyújtanak szolgáltatást és állítanak ki számlát. Ezen vállalkozások viszont már 18 millió forint értékhatárig állíthatnak ki számlákat. 

Szerencsére a sok szabály módosítása mellett valami megmaradt: a bevallással kapcsolatosan kötelezettségek egyszerűek és átláthatóak maradtak. 

2022-es bevételekről nyilatkozni 2023 február 27.-ig szükséges. 

A fentebb említett változtatások miatt ebben a bevallásban 2022. szeptember 1-2022 december 31.-ig tartó időszakról szükséges nyilatkozni.  

A nyilatkozat kitöltéséhez igénybe vehetjük könyvelő segítségét is, de a 22KATA nyomtatvány akár előképzettség nélkül is kitölthető. Hiszen nincs más dolgunk, mint bevételeink összegzése és azok elküldése elektronikus formában a NAV felé. Ehhez érdemes az ONYA alkalmazást használni. 

Fontos, hogy amennyiben nem keletkezett bevételünk ebben az időszakban, akkor is egy nullás igazolást szükséges benyújtanunk a NAV felé. 

Hova szükséges utalni az 50.000 Ft havi adót? 

A havi 50.000 Ft-os adót a NAV 10032000-01076349 számlájára szükséges utalni adószámunkat feltüntetve a közleményben.  

Ezen kívül számítanunk kell még a kamarai tagdíj és az iparűzési adó kifizetésére, ezekről később beszélünk részletesebben. 

Egyéni vállalkozók adóbevallási határideje 

 Az egyéni vállalkozók adóbevallási határidőknél érdemes megkülönböztetni, hogy milyen típusú egyéni vállalkozásunk van.  

A KATA változása után a vállalkozók nagy döntés előtt álltak: milyen típusú vállalkozásként folytassák tevékenységüket. A legtöbben végül egyéni vállalkozóként folytatták, azonban itt komoly kérdések és döntések voltak, hiszen ezen belül is különböző lehetőségeink vannak. 

SZJA szerinti adózás: ebben az esetben meghatározásra kerül egy minimum összeg, amelyet havi szinten adóként szükséges rendeznünk az állam felé. Ennek összege a garantált bérminimumhoz van kötve, ami 2023-ban azt jelenti, hogy legalább havi 140.000 Ft-ot szükséges megfizetnünk adók és járulékok formájában az állam felé. 

Ezen kívül év végén 9%-os SZJA-t vagyunk kötelesek fizetni nyereségünk után, majd a fennmaradó összegre osztalékadót is szükséges fizetnünk, ami 15% SZJA és 13% szociális hozzájárulás. 

Általányadó: Az általányadó esetén nincs év végi adó, hanem folyamatos, havi befizetések vannak. A szabály itt is hasonló, hogy bevételtől függetlenül a minimálbérhez igazított adót szükséges fizetni.  

Amitől az általányadó igazán vonzóvá vált, hogy 2 millió forintos bevételig (40%-os költséghányad esetén) adómentesek bevételeink. Ennek köszönhetően a kisebb bevétellel rendelkező vállalkozók igen kedvező feltételeket kaptak. 

A többi esetben pedig a következőek a legfontosabb fizetendő tételek 2023-ban: 

 • 100%-a után 18,5% társadalombiztosítási járulékot és 
 • 112,5%-a után 15,5% szociális hozzájárulási adót kell fizetni 

Amennyiben a bevétel meghaladja a minimálbért, akkor már a bevétel 60%-a után a következők szerint szükséges megfizetni az adókat: 

 • 15% személyi jövedelemadót 
 • 18,5% társadalombiztosítási járulékot és 
 • 15,5% szociális hozzájárulási adót fizetni 

Legfontosabb adóbevallási határidők, ha egyéni vállalkozók vagyunk: 

SZJA 

Éves bevallás és adókülönbözet rendezése: tárgyévet követő május 20. 

KIVA esetén 

 • Negyedéves adóelőleg befizetés határideje: április 20, július 20, október 20 és tárgyévet követő január 20 
 • Elszámoló bevallás benyújtása és adókülönbözet befizetése: tárgyévet követő május 31. 
 • Társas vállalkozások adóbefizetési határidők 

 
Társas vállalkozások esetén (Kft. Bt.) hasonló határidőkkel szembesülnek, mint az egyéni vállalkozások. Ami ennél a csoportnál sokkal jellemzőbb az az ÁFA befizetési határidők. 

A havi ÁFA bevallást a tárgyhót követő 20. nap, a negyedéves bevallás a negyedévet követő 20. nap, éves pedig a tárgyévet követő február 25. 

Mennyibe kerül a faktorálás?
Számold ki kalkulátorunkkal!

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.

Megelőlegezett összeg

24 órán belül utaljuk neked

Összköltség

Az összköltséget az aktuális piaci kamattal, a minden hónap első napján érvényes BUBOR-ral számoljuk.
BUBOR = 7,250%

Fennmaradó összeg

A számla teljesítését követően utaljuk neked

A kalkulált adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek

Vállalkozási formától független adóbevallási határidők 

 Számos olyan tétel van, amit minden vállalkozásnak, vállalkozási formától függetlenül szükséges befizetnie vagy pedig olyan tételek, amelyeket akkor kell fizetni, ha ténylegesen igénybe vesz a cég ilyen szolgáltatást. 

Iparűzési adó: Az iparűzési adó bevallása tárgyévet követő május 31. Előleget március 15 és szeptember 15.-i határidőig szükséges megfizetni. Az iparűzési adó mértéke annak függvényében változhat, hogy vállalkozásunk székhelye hova van bejelentve. 

Kereskedelmi és Iparkamara regisztrációs díj: Fontos változás volt 2022-ben, hogy nem a helyi, hanem a központi iparkamarának szükséges megfizetni az egységesen 5.000 Ft / év tagsági díjat. Ezt az összeget vállalkozásunk kifizetheti utalással vagy akár online bankkártyával is. 

Cégautó adó: Amennyiben cégünk saját járművel rendelkezik, akkor azt először a gépjármű megszerzését követő első hónapan kell bevallani. Az önadózás negyedévente történik, a bevallást pedig a negyedév utáni első hónap 20.-ig szükséges megtenni. Érdemes utána járni, hogy nekünk konkrétan milyen költségekkel jár a céges autó, hiszen például egy kishaszongépjárműnél nincs cégautó adó, viszont menetlevél töltése kötelező. Személygépjárműnél pedig kötelező cégautó adó fizetni, de nincs menetlevél töltési kötelezettség. 

Találd meg a legjobb pénzügyi megoldást vállalkozásod számára 

 Most már tisztában lehetsz a 2023-as adóbevallási határidőkkel, nincs más hátra, minthogy olyan pénzügyi megoldásokban gondolkodj, amely ilyen gazdaságilag viharos időszakban is vállalkozásod támogatja. 

Erre lehet tökéletes megoldás a faktoring! A faktoring segítségével vállalkozásod által kiállított számlák végösszegét a fizetési határidőtől függetlenül, 24 órán belül megkapod. Ezzel céged likviditása és cash flow-ja is pozitív lehet. 

Ismerd meg jobban a faktoringot 

Kapcsolód blog cikkeink: 

Likviditás jelentése 

Cash Flow fogalma 

Széchenyi MAX! hitelek 

Ügyfélkapu használata cégeknek